Які зміни чекають на криворіжців з 1 лютого

Які зміни чекають на криворіжців з 1 лютого

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 лютого.

Хто з переселенців отримуватиме виплати з 1 лютого

Усі переселенці, які отримували допомогу у січні 2024 року, матимуть її і в лютому. Допомогу продовжили автоматично спочатку на 6 місяців, тобто з 1 серпня 2023-го до 31 січня 2024-го. А згодом ще на місяць – до 1 березня 2024 року.

«Зважаючи на зимовий період, труднощі з пошуком роботи та ще низку обставин, ми вирішили з Кабінетом міністрів продовжити виплати абсолютно всім внутрішньо переміщеним особам ще на місяць. Ми змогли знайти на це ресурс, це чималі гроші, більш як 6 мільярдів гривень», — заявила глава Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Допомога для громадян, які проживають в Україні і мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень;
  • для інших осіб – 2 тисячі гривень;
Отримувати гроші можна 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Підвищення тарифів

Через війну в Україні продовжує діяти мораторій на підвищення тарифів за частину комунальних послуг. На час дії воєнного стану та пів року після його скасування заборонено змінювати ціни на гарячу воду, опалення, газ.

Ці правила не розповсюджуються на послуги холодного водопостачання та електрику.

Найбільший постачальник газу населенню НАК «Нафтогаз» пропонує фіксовану ціну – 7,96 грн/куб.м. При цьому в компанії кажуть, що в майбутньому ціна все ж може зрости.

У лютому тариф на електроенергію зміниться, однак не для населення, а лише для малих непобутових споживачів (невеликі підприємства та бізнеси, електроустановки яких приєднані до відповідних мереж із договірною потужністю до 50 кВт) постачальника Yasno. Для цих категорій споживачів ціна змінюється щомісяця.

Відключення боржників

У грудні 2023 року Кабмін скасував мораторій на відключення споживачів комунальних послуг за борги, що діяв від початку повномасштабного вторгнення. Відтепер постачальникам послуг ЖКГ знов дозволяється:

  • нараховувати та стягувати пеню, штрафи за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги;
  • призупиняти/повністю зупиняти постачання послуг у випадку несвоєчасної та/або неповної оплати послуг.

Таким чином, українцям знову можуть "відрізати" світло, газ та воду, якщо є заборгованість. Водночас заборона стягувати борги продовжить діяти для громадян, що проживають в зоні активних бойових дій, на тимчасово окупованих територіях і для тих, чиє житло було пошкоджене внаслідок війни.

Постачальники мають право припинити надання послуг, якщо домогосподарство не сплатило за спожиті обсяги у терміни, що визначені договором (зазвичай 10-30 днів після встановленої дати внесення оплати). Однак споживача повинні обов'язково попередити відповідним письмовим повідомленням.

Доставка та продаж ліків «Укрпоштою»

«Укрпошта» почне доставляти ліки на деокуповані та прифронтові території України. Пілотний проєкт має стартувати 1 лютого 2024.

В Мінреінтеграції повідомили, що АТ «Укрпошта» отримає ліцензію на продаж лікарських засобів в існуючих поштових стаціонарних або мобільних відділеннях.

Ця ініціатива дозволить розв’язати проблему доступних ліків на 100% території України вже у першій половині 2024 року. Громадяни зможуть залишити запит на необхідні лікарські засоби через "гарячу лінію".

Посилання скопійовано в буфер обміну