Відомі українці створили курс про рух опору і феномен українських революцій: його опублікують на Coursera

Відомі українці створили курс про рух опору і феномен українських революцій: його опублікують на Coursera

Фото: Фонд Східна Європа

Українські журналісти, правозахисники, науковці і громадські активісти презентували безкоштовний онлайн-курс про становлення українського громадянського суспільства. Він буде опублікований англійською на Coursera – найвідомішій у світі навчальній платформі.

Безкоштовний онлайн-курс з’явився на сайті «Зрозуміло!» 22 січня, у День соборності України. Тоді ж у Київській школі економіки провели публічну дискусію про природу українських революцій і становлення громадянського суспільства.

Кримський правозахисник, куратор культурно-освітніх проєктів Алім Алієв, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, аналітикиня Центру «Нова Європа» Катерина Зарембо та інші інтелектуали, філософи, науковці та громадські активісти – серед авторів курсу.

«Часто у нашій роботі за кордоном нам ставлять просте та складне водночас питання: “Українці, хто ви такі?”. Чому сьогодні у вас такий масовий спротив? Що давали ваші революції? Чому ви є демократією на противагу авторитарному сусіду, який веде війну проти вас? У відповідь ми вирішили створити перший онлайн-курс про історію громадянського суспільства після відновлення незалежності», – говорить Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту.
Всього у курсі 12 лекцій. Серед іншого, він про передумови й перебіг Помаранчевої революції, Революції гідності, становлення й розвиток незалежних українських медіа, політичне та громадське життя кримських татар в Україні, російські злочини на території Криму, історію українських громадянських рухів на Сході України.

«Ми маємо досліджувати цінності, які відстоюють українці в тилу і на полі бою. Знати історію та людей, які її творять, розуміти контекст, долати пропагандистські наративи – зараз як ніколи важливо для виживання нації та побудови ще сильнішого громадянського суспільства», – говорить Віктор Лях, президент Фонду «Східна Європа».
Курс вже доступний українською для всіх охочих за посиланням.

Успішне завершення курсу дає змогу отримати сертифікат, який містить 0,2 кредити ЄКТС або шість академічних годин і зараховується як самоосвіта.

«Тисячі протестів, три революції, війна – усе це лише за перші 20 років незалежності. Раніше я не до кінця розумів феномен українського громадянського суспільства. Але у курсі по поличках це розклали Вахтанг Кебуладзе, Олександра Матвійчук, Тарас Лютий, Ігор Козловський, Євген Глібовицький та інші провідні автори-інтелектуали», – ділиться Артем Ільчук, засновник креативної освітньої агенції GOVISUAL, яка реалізувала курс.
Найближчим часом англомовна версія курсу буде опублікована на найбільшій у світі освітній платформі Coursera.
Це дасть можливість познайомити закордонну авдиторію з природою українських революцій, феноменом масового опору і цінностями, що спонукають українців діяти.

Онлайн-курс підготовлено в межах проєкту «Фенікс», що реалізує Фонд Східна Європа у співпраці з Українським інститутом коштом Європейського Союзу.


Посилання скопійовано в буфер обміну