Нацбанк збиратиме інформацію про фінансові операції боржників за кредитами

Нацбанк збиратиме інформацію про фінансові операції боржників за кредитами

Фото: bank.gov.ua

Національний банк затвердив Правила подання звітності про активні операції банків фінансових компаній кредитних спілок.

Про це повідомляє пресова служба НБУ.

Інформацію збиратимуть для оцінки ефективності управління кредитним ризиком.

Згідно з рішенням, до Національного банку буде подаватиметься звітність про активні операції, якщо загальна сума зобов?язань (сукупний обсяг боргу) боржника дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень (або еквівалент цієї суми в іноземній валюті).

Звіти міститимуть інформацію про операції з видів фінансових послуг, операції з цінними паперами, дебіторську заборгованість, похідні фінансові інструменти (деривативи) та операції з розміщення коштів на кореспондентських рахунках в інших банках, а також інформацію про боржника та осіб, пов'язаних з боржником, та активну операцією.

Банки України, фінкомпанії та кредитні спілки повинні подавати до Нацбанку звітність про активні операції в такі терміни:

  • З 1 липня 2024 року, – інформацію про операції за видами фінансових послуг, визначеними в пунктах 2, 4–6 частини першої статті 4 закону про фінансові послуги, а також інформацію про боржників та осіб, пов’язаних з боржниками й такими операціями;
  • З 1 жовтня 2024 року, – інформацію в повному обсязі.
Нагадаємо, що Нацбанк скоротив продаж доларів із резервів у зв'язку із зменшенням дефіциту валюти. Курс долара впав ще на 30 копійок до рівня кінця грудня минулого року.

Посилання скопійовано в буфер обміну