На правах реклами

Блохи у кошенят: причини та методи боротьби

Блохи у кошенят: причини та методи боротьби

Фото: Royalcanin

Навіть якщо кошеня живе в комфортних умовах у квартирі чи будинку, де йому надається хороший догляд, небезпека зараження паразитами залишається. Блохи можуть потрапити до оселі на одязі та взутті людини, з іншими тваринами або через щілини в будівлі. Особливо уважними мають бути ті, хто проживає в приватних будинках або на першому чи останньому поверсі. Тому кожен власник повинен знати, що робити, якщо у кошеняти знайшли бліх.

Перевірка кошеняти на наявність бліх

Для проведення перевірки не потрібні спеціальні засоби, просто ретельно огляньте шерсть улюбленця. Блохи — це маленькі приплюснуті темні комахи, які можна побачити навіть без лупи.

Зазвичай у місцях, де паразитів найбільше (зокрема, за вухами, у паху, під хвостом), можна знайти їхні відходи, які схожі на дрібні чорні піщинки. Як перевірити, що це точно блошині фекалії, а не бруд? Потрібно вичесати їх з шерсті кошеняти на білий папір і змочити звичайною водою — піщинки стануть темно-червоними через наявність крові.

Блохи не тільки роблять життя тварини дискомфортним, але й можуть спричинити різні шкірні захворювання. Також внаслідок заковтування бліх можливе зараження гельмінтами. Тому важливо знати, як профілактувати розмноження паразитів, а за їх наявності — як їх позбутися.

Причини появи бліх у кошеняти

Однією з основних причин появи паразитів у кошенят є їхній контакт з тваринами, які не пройшли відповідної обробки. Зокрема, мати-кішка може стати джерелом передачі бліх під час лактації та близького контакту. Або передача може відбутися через загальні місця користування: лежанку, килимки, плед, лоток тощо. Крім цього, як уже було вказано, паразити можуть потрапити до приміщень через відчинені двері або щілини у вікнах й балконі (особливо на першому або останньому поверсі), а також на одязі власників чи шерсті інших домашніх улюбленців.

Методи боротьби з блохами у кошеняти

Багато власників замислюються над питанням, як вивести бліх укошенят. Існує безліч ветеринарних засобів для боротьби з паразитами.

Найменшим рекомендується використання протипаразитарного шампуню, який не містить перметрин (токсичний для котів) і відповідає віку кошеняти: викупайте тварину, після чого вичешіть бліх. Крім того, існують протипаразитарні спреї, деякі з яких безпечні для кошенят з народження. Для старших улюбленців можна розглянути препарати у вигляді крапель на холку.

Що б ви не вибрали, перевіряйте рекомендований вік, вказаний на упаковці із засобом, і дійте згідно з інструкцією виробника. Якщо вам потрібна професійна допомога у підборі безпечного та якісного протиблошиного препарату, звертайтеся до ветеринарного лікаря.

Окрім самого кошеняти, важливо обробити й середовище, в якому воно проживає: меблі, підлогу, іграшки, спальне місце тощо. Пам'ятайте, що блохи не живуть на тварині, а їхній розвиток може відбуватися в килимі, щілинах паркету та інших місцях.

Засоби захисту від бліх

В асортименті ветеринарних аптек можна знайти різноманітні препарати для профілактики та боротьби з ектопаразитами: шампуні, нашийники, краплі та аерозолі. Кожен із цих засобів має свої характеристики, плюси та мінуси:
  • Шампунь не є довгостроковим рішенням у боротьбі з блохами, оскільки вбиває лише тих бліх, які присутні на кошеняті під час купання. Проте він дарує тварині миттєве полегшення, позбавляючи від постійного свербежу, пов'язаного з укусами бліх, а також допомагає очистити шерсть від результатів життєдіяльності паразитів.
  • Протиблошиний нашийник вважається зручним методом захисту. Його дія триває в середньому до двох місяців. Важливо підібрати нашийник, керуючись порадами ветеринарного лікаря.
  • Краплі, які наносяться прямо на шкіру, слід вибирати дуже обережно, звертаючи увагу на їхній склад і рекомендації щодо віку та ваги тварини. Діють краплі впродовж 26-30 діб із моменту нанесення.
  • Аерозольні засоби наносять на шерсть кота. Перед використанням такого засобу слід уважно ознайомитися з інструкцією і дотримуватися рекомендованого дозування.

Профілактика від бліх

Ключ до успішної боротьби з паразитами — регулярна профілактика. Вона передбачає систематичну обробку кошеняти, а також, за потреби, його місця для сну, меблів та іграшок спеціалізованими препаратами.

Якщо ваша кішка чекає на поповнення, переконайтеся, що вона не має бліх. Інакше новонароджені можуть у майбутньому також страждати від ектопаразитів.

Плануючи відпочинок на природі з вашим улюбленцем, не забудьте використовувати нашийник або інший протипаразитний засіб. Такий захист є важливим, навіть якщо наразі ваш кіт не має бліх.

Посилання скопійовано в буфер обміну