Активісти опублікували попередні результати засідання комісії з перейменування у Кривому Розі

Активісти опублікували попередні результати засідання комісії з перейменування у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі 11 січня відбулось засідання комісії з перейменування та найменування топонімів Кривого Рогу. Представники громадськості проаналізували попередні результати засідання комісії й виклали у вільний доступ. Нагадаємо, до 27 січня міськрада має ухвалити рішення з перейменування. Редакція 1kr.ua звернулась за коментарем до членкині комісії Ольги Гончар, щоб дізнатись деталі з засідання, куди не запросили громадськість і пресу, а також до Катерини Станкевич, представниці руху Місто Героїв.

Як відбувалось засідання?


Засідання комісії з перейменування топонімів відбувалося у кабінеті заступника міського голови Сергія Мілютіна, який є головою цієї комісії. У невеликому приміщенні зібралась переважна більшість членів комісії, кворум, за оцінками членкині комісії Ольги Гончар, точно був присутній. Крім того, повідомляє редакції Першого Криворізького пані Ольга, були присутні двоє представників громадськості: Павло Федосенко та дружина одного з загиблих захисників (ім'я та прізвище редакції 1kr.ua невідоме). Інших представників громадськості на засіданні не було, зокрема й преси (заступник міського голови Мілютін повідомив журналістці 1kr.ua, що на засідання запрошені лише члени комісії).

Чому не запросили пресу й представників громадськості?


Ольга Гончар повідомляє, що причина недопущення представників громадськості наступна: зранку в день проведення засідання з неофіційних каналів надійшла інформація про те, що одна з громадських активісток — Тетяна Мельниченко — говорила з Сергієм Мілютіним й намагалась донести, що громадськість має бути присутня на засіданні. Мілютін повідомив, що засідання закрите.

Те, що не запросили громадськість — це величезна шкода, адже її голос просто необхідний у такому процесі, як перейменування. Це стосується і спільноти «Місто Героїв», і самої Тетяни Мельниченко, яка подавала пропозиції. Бракувало й експертної думки, зокрема, краєзнавця Дмитра Антонова, який теж подавав багато пропозицій. У певний момент члени комісії навіть відмовились дослухатись до позиції Антонова, який волів зняти з обговорення одну з пропозицій, зокрема, перейменування на честь Івана Брюховецького. До цього не дослухались й все одно лишили цю пропозицію, — каже Ольга.
Ольга Гончар подавала звернення на ім'я міського голови й голови комісії, щоб запросити на засідання громадських активістів, проте це звернення не дало результатів, бо його просто не розглянули.

Як відбувалось голосування?


Голосування відбувалось за кожен пункт, кожну вулицю, провулок і площу окремо й відбувалось певне обговорення. Проте, якщо порівнювати це засідання з фінальними засіданнями комісії з перейменування у 2022 році, повідомляє Ольга, прогрес є: тоді членам комісії роздали листки з вже узгодженими результатами, і члени комісії мали просто проголосувати. Зауваження до організації засідання 2024: пропозиції мали бути відфільтровані до винесення на голосування. Було допущено велику кількість задвоєнь. Наприклад, у місті вже є вулиця Залізнична, Серпнева, Володимира Мухіна.

Здивував підхід, який почав впроваджувати голова комісії Сергій Мілютін: «як люди проголосували, так і буде, — каже Ольга Гончар. — Де більшість голосів, той варіант і буде обраний». Найсумніша особисто для мене — ситуація з площею Толстого (Тернівський район), яку станом на зараз комісія проголосувала назвати Кільцева, оскільки за цей варіант була більшість голосів у Google формі. Апелювання до того, що постать Лесі Українки, яка була присутня серед варіантів на перейменування, набагато більше відповідає масштабу самої площі та її значенню, були відкинуті. Розчаруванням було й те, що так і не проголосували, щоб назвати вулицю на честь Ольги Чистякової. Її внесок у становлення міського краєзнавства — величезний. Так само жодному топоніму вирішили не присвоювати імені архітекторки Нінель Мухачової. Ім'я Йосипа Каракіса, архітектора, який створив «обличчя» Соцміста також не буде винесене на карту нашого міста.

Попередні результати



Неформальна спільнота Місто Героїв й громадська організація ЕкоТЕКА проаналізували й виклали у вільний доступ попередні результати засідання комісії. Здивувало представників спільноту те, що комісія підтримала пропозиції перейменування на честь загиблих на війні з Росією захисників. До того Криворізька міська рада розробила Положення з перейменування, один з пунктів якого прямо забороняє називати топоніми на честь загиблих раніше, ніж за 3 роки після загибелі, й унеможливлює вшанування пам'яті через називання топоніму без дотримання певних критеріїв. Проте варто зауважити, що у Тернівському районі імена загиблих так і не винесли на голосування, що робить процес як мінімум несправедливим для родин загиблих з цього району.

Ми не дочекалися результатів на офіційному сайті, тому взяли все в свої руки, — каже Катерина Станкевич, співзасновниця руху Місто Героїв. — Важко було дивитися 3 години засідання, де голосували за Соняшникові та Малинові, але ми це зробили. Записали у таблицю всі пропозиції, які підтримала комісія. Несподіваною була підтримка пропозицій на честь захисників, при тому що це прямо забороняє Положення, за яке голосували ті ж Мілютін і Третяк. Не радіємо, бо чекаємо на засідання міськради. І не радіємо, бо дуже багато нейтральних назв. От не за квіти гинуть найкращі сини і доньки Криворіжжя.
Згідно аналізу, наведеного представниками громадськості, назви вулиць за попередніми результатами засідання топомічної комісії розділились майже порівну як "змістовні" та "нейтральні". Детальний аналіз по кожному району з діаграмами можна дивитись за покликанням вище.

Чого чекати далі?



Поки на офіційному сайті виконкому Криворізької міськради не викладено результату засідання комісії. Редакція 1kr.ua, як і інші представники громадськості й мешканці міста, сподіваємось отримати стенограму або запис з засідання комісії. Зараз триває узгодження спірних моментів у пропозиціях на перейменування. Наступним етапом має бути голосування Криворізької міської ради, яка має прийняти рішення до 27 січня. Після того повноваження щодо перейменування переходять до обласної ради.


Посилання скопійовано в буфер обміну