Суд Кривого Рогу постановив стягнути з РФ моральну компенсацію на користь містянина: деталі

Суд Кривого Рогу постановив стягнути з РФ моральну компенсацію на користь містянина: деталі

Фото: Перший Криворізький

Криворіжець звернувся до суду з позовом до Російської Федерації. В ньому йшлося про компенсацію шкоди, завданої внаслідок збройної агресії проти України. Суд виніс відповідне рішення.

Про це йдеться у рішенні Центрально-Міського суду Кривого Рогу.

Чоловік пояснив наступне. РФ, починаючи з 2014 року, своїми протиправним діями заподіяла як матеріальну, так і нематеріальну шкоду не тільки Україні, а й її громадянам. Порушила їхні права, у тому числі:
  • право на життя;
  • право мирно володіти та розпоряджатися своїм майном і майновими правами на всій міжнародно визнаній території України.

Як йдеться у рішенні, чоловік навів інформацію, розміщену в The Washington Post та Нафтогаз України з мережі Інтернет.

Так, за час незаконної окупації Криму та Донецької області РФ присвоїла 41 родовище вугілля, 27 родовищ природного газу, 14 родовищ пропану, 9 родовищ нафти, 6 родовищ залізної руди, 2 родовища титанової руди, 2 родовища цирконієвої руди, а також по одному урану, золота та великий кар`єр з видобутку вапняку, який раніше використовувався для виробництва сталі в Україні.

За підрахунками експертів Нафтогаз України, Україна втратила 63 відсотки покладів вугілля, 11 відсотків родовищ нафти, 20 відсотків родовищ природного газу, 42 відсотки родовищ металів і 33 відсотки родовищ рідкісноземельних корисних копалин, у тому числі літію, які є об`єктами права власності Українського народу.

Громадяни України понесли збитків у сумі 12 трильйона 400 мільярдів доларів США, що на кожного громадянина України припадає 672 тисячі 421 долар США.

Розрахунок зроблений на 18 мільйонів 440 тисяч 823 громадянина України, враховуючи динаміку виробництва споживання хліба населенням України за 2020 рік. Це без врахування населення та тимчасово окупованих територіях, які за час окупації в добровільному порядку набули громадянства РФ.

Таким чином, незаконна окупація території нанесла йому матеріальної шкоди в розмірі 672 тисячі 421 долар США. Крім того, просив стягнути моральну шкоду в розмірі 35 тисяч євро.

Через деякий час чоловік змінив позовні вимоги. Просив стягнути з Російської Федерації на його користь:
  • майнову шкоду в розмірі 1 мільйон 990 тисяч 150 доларів США;
  • моральну шкоду в розмірі 5 мільйонів 200 тисяч гривень.

Центрально-Міський суд вивчив всі матеріали справи та відповідні розрахунки.

Постановив стягнути з Російської Федерації на користь криворіжця у рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої збройною агресією проти України, 100 тисяч гривень.

В іншій частині позову відмовити.

Посилання скопійовано в буфер обміну