Вербували та утримували в трудовому рабстві 50 людей: у Дніпрі затримали групу підозрюваних

Вербували та утримували в трудовому рабстві 50 людей: у Дніпрі затримали групу підозрюваних

Фото: Прокуратура

У Дніпрі затримали групу осіб, яких підозрюють у вербуванні та утримуванні у трудовому рабстві 50 людей – переселенців та соціально незахищених громадян.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровської обласної прокуратури.

Четверо мешканців Дніпра організували протиправну схему вербування громадян для утримання їх в трудовому рабстві – на безоплатних сільськогосподарських та будівельних роботах на території області.

Учасники групи вербували на вокзалах переселенців та соціально незахищених громадян, які не мали постійного місця проживання.

Шляхом обману запрошували їх до так званого «реабілітаційного центру», який функціонував під прикриттям громадської організації, обіцяли безкоштовне житло, харчування і працевлаштування.

прокуратура

Натомість людей заселяли до будинку з неналежними умовами для проживання та змушували безоплатно працювати на найтяжчих роботах.

прокуратура

прокуратура

У громадян відбирали документи та засоби зв’язку. При спробі завербованими особами самовільно залишити місце утримання учасники групи здійснювали психологічний тиск та погрожували застосуванням сили.

Під час проведення обшуків на території будинку перебувало 50 осіб, їх визволили. Вилучили чорнові записи, телефони, автомобілі.

прокуратура

Фігурантам повідомили про підозру за фактом вербування, переміщення людей з метою трудової експлуатації (частина 2 стаття 149 Кримінального Кодексу України).

Наразі їх тримають під вартою. Їм загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Посилання скопійовано в буфер обміну