«Маємо «знайти» та декомунізувати ще 82 вулиці»: перші висновки чергового процесу перейменування

«Маємо «знайти» та декомунізувати ще 82 вулиці»: перші висновки чергового процесу перейменування

Фото: Перший Криворізький

Добігає завершення черговий етап перейменування та найменування топонімів у Кривому Розі. До 2 січня 2024 року районні виконкоми мали підбити підсумки громадського обговорення (голосувань через Google форми) й опублікувати результати. У Кривому Розі мають перейменувати 275 вулиць, які підпадають під закон про деколонізацію. Завершити процес перейменування в усіх населених пунктах України потрібно до 27 січня 2024 року.



Де переглянути результати громадських обговорень


Довгинцівський район

Центрально-Міський район

Інгулецький район (на сайті станом на 17:00 9 січня немає)


Металургійний район

Покровський район (на сайті станом на 17:00 9 січня немає)

Саксаганський район


Тернівський район (на сайті станом на 17:00 9 січня немає)

Коментар Ольги Гончар, членкині комісії з перейменування і найменування топонімів Кривого Рогу


На якому зараз етапі процес перейменування топонімів?


До 2 січня 2024 року виконкоми районних у місті Кривий Ріг рад мали підбити підсумки громадського обговорення щодо перейменування топонімів, після чого опублікувати результати. Станом на цю хвилину (10:05 9 січня 2024 року) опублікували результати обговорення чотири райони, а не опублікували три — Покровський, Тернівський та Інгулецький. Наступним кроком має бути засідання міської комісії з перейменування топонімів, яка розгляне результати громадського обговорення і має дати рекомендації міській раді щодо перейменування.

Як би ти описала процес цього разу? Чи задоволена формою "громадських обговорень"?


Як я і говорила на першому засіданні міської комісії з перейменування, проведення голосування в рамках громадського обговорення через гугл-форми поставило весь процес під сумнів, оскільки неможливо достовірно ідентифікувати особу людини, яка голосує. Під час голосування були "сигнали", що з бюджетниками проводилися зустрічі, на яких давали задачу взяти участь у голосування і надавали список, за які саме варіанти треба проголосувати. Ця практика недопустима, оскільки участь у громадському обговоренні має бути добровільною і люди мають спиратися на свої міркування, а не директиви "згори".

Які складнощі у процесі перейменування виникли цього разу?


Попереднє фільтрування внесених громадськістю пропозицій, наскільки я можу судити, не проводилося, через це на голосування було винесено чимало варіантів назв, які вже є на карті Кривого Рогу, а їх мали "відсіяти" ще до внесення в гуглформу, щоб не створювати ситуацію дублювання. Самі гуглформи не були уніфіковані по всіх районах, а в деяких на голосування було винесено топоніми, яких не було в переліку тих, по яких можна було подавати пропозиції на перейменування. У деяких районах до гуглформ внесли обгрунтування пропозицій, а в інших районах цього не було.
Водночас хочу відзначити, що попри непрозорість та певні порушення, результати громадського обговорення, як можна судити з опублікованих переліків по 4 районах, засвідчили: Кривий Ріг хоче бачити в назвах вулиць імена загиблих захисників і захисниць України, для містян і містянок важливо, щоб були представлені видатні жіночі постаті, криворіжці та криворожанки розуміють важливість називання вулиць на честь краєзнавчих реалій та осіб, які зробили внесок у розвиток міста. І хоча пріоритетним залишається вибір "нейтральних" варіантів, та помітна переконлива динаміка називання на честь питомих саме для Кривого Рогу явищ і постатей, це тішить.

Коментар Катерини Станкевич, співзасновниці неформального руху «Місто Героїв»

«Майже всі пропозиції перейменування на честь Героїв перемогли»


«Перш за все, хочеться подякувати всім, хто поширював інформацію про голосування та активно приймав в ньому участь! Дуже тішить той факт, що кількість свідомих громадян в нашому місті зростає.

За результатами голосування ми вже бачимо, що в суспільстві є запит на перейменування вулиць на честь захисників та місцевих видатних осіб. Майже всі пропозиції на їх честь перемогли. Сподіваємось, що міськрада також бачить цю тенденцію та відреагує відповідно — відмінить пункт 2.3 в Положенні про перейменування.


«Під час голосування мали місце «топонімічні походи»


Під час голосування мали місце «топонімічні походи» представників виконкомів по школах та садках «ми вам зараз розкажемо, як треба голосувати». Класика. Сподіваємось, що Комісія відреагує на ці факти.

Масові вкиди також мали місце (це коли тиждень вигравала позиція за Іллю Гайдука, а потім різко, з понеділка по п'ятницю з 9 до 17 втрачала лідерство, або коли за Сучасну 1122 голоси, а за Івана Підкови - 263).

Катастрофічно мало людей прийняло участь в голосуванні! Це пов'язане з тим, що голосування тривало лише 2 тижні та тим, що взагалі факт голосування не висвітлювався широко в тому числі».

Нагадаємо, редакція 1kr.ua висвітлює процес перейменування за тегом «перейменування 2023».

«Кожен район робив, що хотів»


«Міська комісія "самоусунулась", не надавши жодної пропозиції. Натомість з'явились якісь районні комісії, які щось там рекомендували, щось не допускали до голосування...

З точки зору організації — це суцільний жах. Кожен район робив що хотів: хтось подавав інформаційну довідку, а хтось — ні, якийсь районний виконком виносив на голосування імена загиблих Героїв, а Тернівський район — ні, "ідентифікація особи" викликає тільки сльози в усіх районах, Покровський район відкривав результати, а інші — ні, і таке інше.

Як ми і казали, Положення не створено для того, щоб врегулювати процес, а для того, щоб заборонити назви на честь Захисників. Тому що загальних правил не створено, хаос як був, так і залишається.

«Ми маємо "знайти" та перейменувати ще 83 вулиці»


Не варто забувати про те, що історію з перейменуванням не закінчено. Ми маємо "знайти" та декомунізувати ще 82 вулиці, які рекомендували нам з Дніпра. Дуже сподіваємось, що пошукова операція закінчиться успішно.

Варто зазначити також, що перейменування вулиці Співдружності не відбулося, так як на думку Комісії, вона не підпадає під декомунізацію, але чому вона не може бути висунута на голосування за загальною процедурою — будемо розбиратися. План дій вже намічено.

Взагалі результати, які ми бачимо сьогодні, не втішні. Здається, що план влади зробити місто безликим працює. Жовті іриси, Жасмінові... нагадує Квіткове місто у книжці про Незнайку. Але там хоча б росли ці квіти на кожній вулиці. Тенденція — сумна. Особливо в контексті кількості життів, відданих за Україну, її культуру та історію».


Посилання скопійовано в буфер обміну