Актуальне

Знищення бункера із заступником Залужного: черговий фейк РФ

Знищення бункера із заступником Залужного: черговий фейк РФ

Фото: Перший Криворізький

Низка російських медіа стверджують, що під час нападу на Київ 2 січня вони вразили підземний бункер, де перебував заступник головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ відреагувало на такі публікації.

“Російські пропагандисти активно поширюють “інформацію” про нібито ураження під час ракетного обстрілу Києва бункера, де перебував заступник Головнокомандувача Збройних Сил України.
Такі заяви є черговим фейком російської державної пропаганди, що не має нічого спільного з реальністю.
Радимо використовувати інформацію з офіційних джерел”
, — йдеться у повідомленні.

СтратКом про Київський бункер і смерть заступника Залужного

Нагадаємо, що це не перший фейк про нібито ліквідацію військового та політичного керівництва України.

Російська пропаганда “ліквідувала” військове керівництво вже неодноразово


У травні 2023 року у російському інфополі поширювали інформацію про нібито ліквідацію українських командувачів. Протягом тижня було три повідомлення.

“Зазвичай такі повідомлення мають на меті декілька цілей: психологічний вплив на саму людину, деморалізація українських військ, короткотривалий хайп на темі для підняття духу власного війська. Це лише незначний публічний епізод, з якого ви можете зрозуміти, в яких умовах воює наше командування", — прокоментувала тоді ці вкиди заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Пізніше російські пропагандистські ресурси та канали в соціальних мережах розповсюджували фейк про нібито серйозне поранення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Писали нібито він "отримав травму голови та осколкові поранення внаслідок російського ракетного удару по командному пункту під Херсоном на початку травня", що також виявилось фейком, який спростували секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов та Ганна Маляр.

У червні 2023 року пропагандисти розповсюджували фейк про тяжке поранення очільника української розвідки Кирила Буданова. Окупанти стверджували, що ракета прилетіла у сусідній з керівником Головного управління розвідки кабінет і після поранення Буданова вивезли гелікоптером на військову базу в польському Жешуві.

російськи фейки про смерть та поранення Буданова і Залужного

Редакція 1kr.ua спростовує російську пропаганду у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією»

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну