Медична допомога у святкові дні: що криворіжцям варто зробити завчасно

Медична допомога у святкові дні: що криворіжцям варто зробити завчасно

Фото: Pixabay (ілюстрація)

Криворіжцям варто перед святами завчасно подбати про доступ до медичної допомоги. Бувають випадки, коли вона може знадобитися раптово, в найнесподіваніший момент.

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Уточніть графік роботи сімейного лікаря

Якщо у вас укладена декларація з сімейним лікарем – уточніть, як він працює під час свят. Можливо він планує відпустку. Поцікавтеся, де знаходиться найближча амбулаторія та графік прийому лікарів. Уточінить графік кабінету чергового лікаря на вихідних.

Домовтеся з лікарем про спосіб зв’язку

Часто лікарі дають свій номер телефону пацієнтам з якими уклали декларацію. Зокрема, щоб швидко виписати направлення чи рецепт за Програмою медичних гарантій.

Уточніть у лікаря, чи можете ви з ним зв’язатися у разі чого під час свят зручним способом: зателефонувавши, або написавши у месенджер.

Однак пам’ятайте про етичне спілкування: не турбуйте лікаря без гострої потреби – адже він також планує відпочити в святкові дні та приділити увагу родині.

Перевірте наявність ліків, які приймаєте регулярно

Якщо ви отримуєте препарати за програмою “Доступні ліки” – перевірте чи не закінчуються ліки. Якщо ви бачите, що їх не вистачить до кінця свят – краще завчасно звернутися до лікаря за новим рецептом та отримати препарати в аптеці.

Оновіть домашню аптечку

Кінець року – саме час перевірити ліки в домашній аптечці. Перевірте термін придатності ліків, які залишилися. Подбайте про безпечну утилізацію протермінованих препаратів.

Дізнайтеся альтернативний номер виклику бригади екстреної медичної допомоги

На випадок, коли номер 103 перевантажений краще мати під рукою альтернативний номер екстреної допомоги у вашому населеному пункті або районі.

Альтернативний номер телефону екстренки можна дізнатися в місцевих органах влади – доволі часто таку інформацію розміщують на сайтах територіальних громад.

Посилання скопійовано в буфер обміну