Залужний висловився щодо ймовірних змін до закону про мобілізацію

Залужний висловився щодо ймовірних змін до закону про мобілізацію

Фото: Українська правда

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний сказав, що вважає за необхідне залишити у законодавстві поняття придатності й непридатності до військової служби, відмовитись від поділу на ступені інвалідності та залишити за військово-лікарськими комісіями.

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону.

Нагадаємо, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Останні кілька днів у суспільстві обговорюються ймовірні зміни щодо даного законопроєкту №10378.

У законопроєкті — "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" йдеться про такі нововведення:

  • зміни у процедурі військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  • надання додаткової відпустки 90 днів військовослужбовцям, яких звільнено з полону, із збереженням грошового забезпечення;
  • скасування строкової військової служби як виду військової служби;
  • вилучення з переліку висновків ВЛК висновку про обмежену придатність до військової служби;
  • зміну призовного віку з 27 до 25 років;
  • запровадження для українців базової загальновійськової підготовки до трьох місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • запровадження базової військової служби за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • встановлення обмеження прав ухилянтам.

У національному етері телемарафону Залужний сказав, що військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс.

"Військове командування продовжує виконувати функцію захисту своєї держави й відповідно – формує свої запити. На боєприпаси, на зброю і відповідно – на людський ресурс. Це роблять на постійній основі. І якимось окремим форматам, – ми такого не здійснюємо. Ми здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені", - зауважив Залужний.

Водночас у суспільстві обговорюється активний процес вручення повісток на вулицях українських міст, у тому числі у Кривому Розі.

Зокрема він зауважив, що цифра потреб мобілізації формується, враховуючи зокрема завдання, які будуть виконуватися в наступному році. Це не значить, що така цифра має бути поставлена "на завтра".

"Що стосується безпосередньо цієї цифри — ми її сформували відповідно й на наступний рік... У ній закладено формування нових військових частин і поповнення втрат, які країна може понести у 2024 році", – сказав головнокомандувач ЗСУ.


Посилання скопійовано в буфер обміну