Актуальне

Як роспропаганда використовує суперечності щодо дати святкування Різдва

Як роспропаганда використовує суперечності щодо дати святкування Різдва

Фото: Перший Криворізький

У соцмережі у низці криворізьких груп, що не модеруються, відтак, хто завгодно може публікувати будь-які дописи, поширюються твердження про те, що православні християни мають відзначати Різдво та інші релігійні свята за юліанським календарем.

Поширюють їх переважно користувачі із закритими акаунтами з іменем та прізвищем, написаними російською мовою. Серед них є реальні люди, що ностальгують за радянським союзом та можуть бути схильні до російської пропаганди.

Проте насправді дата народження Ісуса Христа, яку святкують на Різдво, є умовною, оскільки жоден історичний документ, у тому числі Біблія, не містить точних відомостей про цю подію.

різдво коли святкувати в Україні

Плутанина з календарями

Християни різних конфесій святкують Різдво в один день, просто за різними календарями: за Григоріанським, що використовується в наш час, або за старим — Юліанським, яким користувалися на території України до 1918 року.

Тоді уряд перейшов на григоріанський календар, але церква продовжила відзначати свята за юліанським. Це призвело до різниці у датах: наприклад, якщо Різдво святкувати 7 січня, то Новий рік випадає на 14 січня.

Перехід Православної церкви України на сучасний календар

24 травня 2023 року на засіданні Архієрейського Собору Православної церкви України було прийнято рішення про перехід з 1 вересня 2023 року на сучасний календар, яким користується більшість інших Православних церков. Це рішення має велике значення для уніфікації святкування церковних свят.

Президент закон про перенесення святкування Різдва на 25 грудня.

Коли Різдво святкують інші православні церкви

Румунська, Болгарська, Польська, Православна церква Чехії та Словаччини, а також Константинопольська, Александрійська, Антіохійська, Елладська та Албанська православні церкви відзначають Різдво 25 грудня.

Російська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви святкують Різдво 7 січня.

Кому вигідно розповсюджувати фейки та маніпуляції


Такі публікації можуть бути потрібні російській пропаганді. Таким чином ворог намагається посіяти ворожнечу між людьми, які належать до різних конфесій та навернути вірян до УПЦ Московського патріархату.

Висновок

РФ продовжує використовувати релігію для пропаганди, як вона вже робила це неодноразово, про що є звіт Інституту вивчення війни (ISW) від 7 січня 2023 року.

Росія використовує релігію як зброю і з її допомогою намагається робити фейки на актуальні теми.


Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну