Актуальне

Пам’ятники Кривого Рогу: які ремонтують, а які планують знести

Пам’ятники Кривого Рогу: які ремонтують, а які планують знести

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» розбиралась, скільки коштів виділяють чиновники з районних бюджетів на утримання та ремонт пам’ятників і пам’ятних знаків, а також які пам’ятники в місті підпадають під закон про деколонізацію і що з ними планують робити.

Ремонти пам'ятників

У Довгинцівському районі відремонтували пам’ятний знак «Паротяг». Ремонт виконав ФОП Єрополов Юрій Петрович за 280 441,08 гривні.

Також ФОП Єрополов виконав іще кілька ремонтів на замовлення виконкому Довгинцівської райради:

  • пам’ятник воїнам-водіям БМ-13 «Катюша» на вулиці Леоніда Бородича за 15 940,26 гривні;
  • пам’ятного знаку загиблим воїнам-афганцям у районі парку «Ювілейний» за 7 869,29 гривні.
За даними аналітичної платформи YouControl, ФОП Єрополов зареєстровано в березні 2019 року в Кривому Розі. Цьогоріч Єрополов отримав держзамовлень на суму 4 907 107 гривень.

Виконком Довгинцівської райради замовив послуги з проведення експертної оцінки «В’їзного знаку “Кривий Ріг», пам’ятника «Авіаторам Кривбасу», пам’ятного знаку криворіжцям, постраждалим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, кожна по 5 000 гривень.

Усі виконала суб’єкт оціночної діяльності ФОП Тищенко Марія Олександрівна. ФОП зареєстровано в лютому 2021 року в Кривому Розі. Це єдині держзамовлення ФОП Тищенко.

Також виконком Довгинцівської райради замовив послуги з проведення технічної інвентаризації та виготовлення техпаспорта і технічного звіту на такі об’єкти:

  • вивіска з гербом та назвою «Кривий Ріг»;
  • пам’ятник «Авіаторам Кривбасу»;
  • пам’ятний знак криворіжцям, постраждалим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС;
  • пам’ятний знак «Козацький хрест “Воїнам, що віддали життя за Україну”».
Кожна послуга обійшлась у 3 000 гривень. Усі послуги виконало ТОВ «Бюро технічної інвентаризації та експертизи». Товариство зареєстроване у вересні 2013 року в Кривому Розі, у 2023 році отримало держзамовлень на суму 37 000 гривень.

У Металургійному районі міста 12 січня виконком Металургійної райради оприлюднив закупівлю на послугу з утримання пам’ятників на суму 49 835,36 гривні, виконавцем 488 послуг став ФОП Тібенко Артем Миколайович. Яких саме послуг — невідомо. 16 січня була оприлюднена ідентична закупівля на таку саму вартість і кількість послуг. Виконавець — також Тібенко Артем Миколайович.

Цьогоріч Артем Тібенко отримав держзамовлень від виконкому Металургійної райради та відділу освіти виконкому Металургійної райради на суму 2 040 406 гривень.

20 квітня виконком оприлюднив кілька закупівель на поточні ремонти таких пам’ятників:

  • монумента «Перемога» вартістю 97 208,66 гривні;
19 вересня виконком оприлюднив іще одну закупівлю на поточний ремонт монумента «Перемога» на суму 33 213,07 гривні.

Виконавцем робіт у всіх закупівлях є ФОП Хоролєнко, який отримав держзамовлень у 2023 році на суму 1 948 487 гривень.

Виконком Інгулецької райради замовив послугу з поточного ремонту монумента Слави на честь воїнів-визволителів рудника «Інгулець». Вартість робіт — 99 920 гривень, виконало їх ТОВ «Олір».

Товариство зареєстроване у грудні 2002 року в Кривому Розі. Цьогорічна сума його держзамовлень становить 501 128 гривень.

Пам’ятники, що підпадають під дію закону про деколонізацію

Закон про деколонізацію забороняє вшановувати символи російської імперії.

Криворізькі пам’ятники, які підпадають під дію закону про деколонізацію:

  • пам’ятник В. Маргелову;
  • пам’ятник М. Мусоргському;
  • пам’ятник М. Горькому (Покровський район);
  • пам’ятник М. Горькому (Саксаганський район);
  • пам’ятник М. Лермонтову;
  • пам’ятник О. Пушкіну.
Наталя Стрига, начальниця управління культури виконкому Криворізької міськради, на інформаційний запит «Першого Криворізького» відповіла, що пам’ятник Михайлу Лермонтову на однойменній вулиці в Центрально-Міському районі Кривого Рогу підпадає під дію пам’яткоохоронного законодавства. Рішення про демонтаж або перенесення має приймати Міністерство культури.

Те саме стосується і пам’ятника Пушкіну на однойменній вулиці. Майже рік він прихований від людських очей під непрозорою плівкою. Незадовго до цього містяни зробили на постаменті написи «Знести», «Р*сня геть», а також прикріпили картонну інсталяцію з портретом Олександра Вілкула.

Питання знесення або перенесення пам’ятників М. Мусоргському, М. Горькому та В. Маргелову обіцяють вирішити у встановлені законодавством терміни — до 27 січня 2024 року. Якщо до 27 січня 2024 року міська рада не ухвалить рішення щодо демонтажу або переміщення, це рішення приймає міський голова або особа, що виконує його обов'язки, протягом трьох місяців.

Якщо до 27 квітня 2024 року навіть міський голова не видав відповідного наказу, рішення про демонтаж або переміщення виносить голова відповідної обласної державної адміністрації. Це розпорядження також повинно бути ухвалене протягом трьох місяців.

У лютому 2016 року у місті знесли пам’ятник Кірову, що знаходився перед будівлею шахтоуправління імені Кірова.





Матеріал створено за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну