Нацбанк вчетверте поспіль знизив облікову ставку: що це означає

Нацбанк вчетверте поспіль знизив облікову ставку: що це означає

Фото: Depositphotos

Сьогодні, 15 грудня, Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 16,0% до 15,0%.

Про це повідомляє Національний банк України на офіційному сайті.

«Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень», — йдеться в повідомленні.
Інфляція в листопаді знизилася до 5,1%.

«Сповільненню інфляції сприяло як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні. Останнє зумовило й дещо швидше, ніж очікував НБУ, зниження базової інфляції», — зауважили в НБУ.

Крім цього, валютний ринок залишився стійким після запровадження нового курсового режиму.

Читайте також: Який курс валют у Кривому Розі 15 грудня


Підвищений попит на валюту спостерігався лише в перші дні керованої гнучкості курсу, а надалі баланс попиту та пропозиції валюти поліпшився.

Ураховуючи успішну адаптацію учасників ринку до нового курсового режиму, подальше зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, Правління НБУ вирішило знизити облікову ставку, а також інші процентні ставки за своїми операціями на 1 в. п.

Від сьогодні, 15 грудня 2023 року, облікова ставка, а разом з нею і ставка за основною операцією НБУ з розміщення депозитних сертифікатів овернайт встановлюються на рівні 15%. На 1 в. п. знижуються також інші ставки: ставка за тримісячними депозитними сертифікатами — до 19%, а ставка за кредитами рефінансування — до 21%.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну