Як обрати якісну та безпечну новорічну гірлянду: практичні поради для криворіжців

Як обрати якісну та безпечну новорічну гірлянду: практичні поради для криворіжців

Фото: Перший Криворізький

Святковий настрій та передноворічна підготовка уже входять у наше життя в грудні, а магазини заполонили численні новорічні іграшки та гірлянди: різнокольорові, різних форм та просто ліхтарики.

Як обрати найкрасивішу, але головне – якісну та безпечну – читайте у матеріалі «Першого Криворізького».

Електричні гірлянди, дозволені для продажу в Україні, повинні відповідати:

  • технічному регламенту безпеки низьковольтного обладнання(постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. №1067);
  • технічному регламенту електромагнітної сумісності обладнання (постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. №1077).
Відтак продавці повинні мати нормативні документи – декларації про відповідність, які підтверджують безпечність електричних гірлянд.

Тому найкраще купувати таку продукцію в спеціалізованих магазинах, де можна перевірити наявність декларації. Обов’язково звертайте увагу на наявність українського знаку відповідності технічним регламентам (трилисник у розірваному колі).

Це означає, що виріб відповідає вимогам безпеки. Також на етикетці має бути зазначена інформація українською мовою: назва продукції, тип гірлянди (ялинкова, для домашнього інтер’єру, вулична та ін.), вид лампочок, дата виробництва, напруга, потужність.

Обов’язково на коробці вказують виробника чи постачальника в Україні з контактними даними. Всі технічні характеристики, зокрема напруга, потужність, повинні бути вказані не тільки на коробці виробу, а й на блоці живлення (зазвичай це пульт, який переключає режими). Також у гірлянді повинен бути адаптер, який зменшуватиме напругу, а при стрибках напруги він вимкне прилад.

Читайте також: Як святкують Різдво у різних країнах світу

Гарантія та інструкція з використання теж обов’язковий елемент надійної гірлянди. Адже гірлянда, незважаючи на свою простоту в використанні, є електричним приладом, тож повинна мати інструкцію та гарантію. В інструкції зокрема має бути вказано, як, наприклад, змінювати лампочки.

Всі гірлянди потрібно використовувати за призначенням. Якщо прикрасити будинок знадвору гірляндою для домашнього інтер’єру, вона не витримає температури. Адже такі гірлянди виготовляють з не морозостійкого пластику, який на холоді тріскається.

А ще у негерметичні лампочки може потрапити волога, що підвищує ймовірність короткого замикання. Гірлянда, призначена для використання на вулиці, повинна мати спеціальне маркування (клас захисту не нижче ІР 44).

Чим вищі ці цифри – тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води. У вуличних гірлянд лампочки мають бути у спеціальних гніздах, аби до місць контактів не потрапила волога. Використовувати такі гірлянди для прикрашання приміщення небажано, адже вони можуть випаровувати шкідливі речовини.

При покупці потрібно перевірити, чи всі лампочки гірлянди горять. Зверніться до консультанта з проханням увімкнути гірлянду в розетку прямо в магазині.

Зверніть увагу на запах виробу – нова гірлянда може мати лише незначний сторонній запах. Якщо відчувається сильний пластиковий запах, при нагріванні він тільки посилюватиметься і може викликати алергію чи навіть отруєння.

Особливу увагу слід приділити якості січення дроту. Якщо дротики надто тоненькі, така гірлянда не прослужить довго, та ще й може стати причиною пожежі, бо тоненькі дротики не можуть витримати належний рівень напруги.

У новорічних гірляндах використовується три типи дроту:

  • силіконовий: новорічні гірлянди, якими можна декорувати фасад будинку. Вони витримують до -50 градусів;
  • ПВХ. Підійде для прикраси інтер’єру. Бюджетні та витримують до -20 градусів. Можна прикрашати не тільки інтер’єр, але і екстер’єр будинку;
  • каучуковий. Витримує до -40 градусів, підійде для зовнішньої ілюмінації.
У разі виникнення сумніву щодо безпечності продукції можна звернутися до продавця з проханням надати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на товар та декларацію про відповідність.

Також при використанні гірлянди вдома не варто вмикати її у розетку, до якої вже під’єднано велику побутову техніку.

Раніше ми розповідали, як криворіжцям обрати якісні та безпечні ялинкові прикраси.

Посилання скопійовано в буфер обміну