Як святкують Різдво у різних країнах світу

Як святкують Різдво у різних країнах світу

Фото: Перший Криворізький

Різдво — найочікуваніше та водночас одне з найулюбленіших свят у світі, адже в цей час на диво чекають, як діти, так і дорослі. Православні християни, католики, а також греко-католики святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня, в понеділок.

Нагадаємо, Українська греко-католицька церква (УГКЦ) та Православна церква України (ПЦУ) перейшли на новий календар свят. З переходом на новоюліанський календар дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам'яті святих змістилися на 13 днів назад.

Зазначимо, кожна країна має свої традиції святкування Різдва. Редакція "Першого Криворізького" пропонує дізнатися, як святкують Різдво в різних країнах світу.

Різдво у Польщі


Різдво у Польщі вважається одним з головних свят, адже після опівночі починається святкова служба «Пастерка», і поляки йдуть на неї до костелу. Сама служба ведеться до ранку.

Водночас для поляків дуже важливою є колядка «Бог ся рождає».

У Святвечір різдвяний стіл складається тільки із пісних страв. Перед початком вечері гості бажають усім найкращого та дарують подарунки.
Також у Польщі на Святвечір господині готують 12 страв. Обов'язково на столі є смажений короп. Поляки обожнюють страви з оселедцем, тому він на Різдвяному столі обов'язковий.

Різдво у Німеччині


У Німеччині віряни йдуть до церкви, це може бути ввечері або опівночі. В день Різдва німці традиційно збираються родиною на вечерю. Обмінюються подарунками з рідними, друзями та колегами.

Деякі сім’ї співають традиційні різдвяні пісні й грають на музичних інструментах. Німці цей день також можуть святкувати з друзями.

На столі обов'язково має бути запечений гусак і традиційний німецький десерт — штолен.

Різдво в Італії


Італійці приділяють багато часу новорічним святам. Прикрашають оселі, обирають вбрання, а також готуються до новорічного меню заздалегідь, аби нічого не забути купити. Святковий період в Італії триває з 24 грудня по 6 січня. Віруючі італійці йдуть на нічну месу що починається опівночі.

Більшість йдуть до Basilica di San Pietro та на площу Святого Петра молитися на Різдвяній месі разом із Папою римським.

Друзі, родичі моляться за родину і близьких. А після служби усі один одного вітають з прийдешніми святами. На Різдво у кожної господині на столі має бути Панеттон. Це традиційний найсмачніший десерт для італійців, господині роблять його на дріжджовому тісті у вигляді кексу з родзинками й сухофруктами.

Італійське Різдво не обходиться й без тортеліні, сочевиці, різних видів м’яса, вина, фруктів та шоколаду.

Різдво у Франції


За кілька днів до свята практично у всіх соборах починаються вечірні концерти. Головна різдвяна служба проходить в Соборі Паризької Богоматері. Крім цього, на Єлисейських полях запалюють гірлянди, працюють святкові ярмарки.

Більшість французьких сімей звикли святкувати Різдво вдома, але є й ті, хто святкують у закладах.

Вони вважають, що це свято сімейне й відзначають його один день. Традиційно до святкового столу подають суп з часником і шавлією, індичку з каштанами, шпинат або тріска, устриці які подають дюжинами та французький десерт «різдвяне поліно».

Різдво в США


Різдво в США починається з опівночі в ніч з 24 на 25 грудня. Після чого свято стає гучним, а застілля веселим.

До зустрічі Різдва американці готуються завчасно, у будинку чи квартирах розвішують гірлянди, у дворах встановлюють фігури казкових тварин тощо.

До столу господині подають традиційний різдвяний гусак або індичку, салати та шинку. З напоїв ставлять на стіл вино або віскі.

Різдво в Іспанії


В Іспанії дуже весело відзначають Різдво. Наприклад, у таких містах, як Барселона, Севілья, Мадрид, Валенсія вулиці в день свята просто забиті співаючими і танцюючими людьми.

Перед початком різдвяної служби іспанці збираються біля центрального входу в собор чи церкву і танцюють, взявшись за руки. Відвідують церкву майже усі, але відносно недовго.

Різдво святкують в колі близьких та рідних людей за святковим столом вдома або в улюбленому ресторані.

Особливим солодким атрибутом іспанського Різдва є туррон — кондитерський виріб, традиційно виготовляється з меду, цукру, яєчного білка і смаженого мигдалю або інших горіхів.

До святкового іспанському столу також подають традиційну різдвяну індичку з грибами й безліч страв з морепродуктів: креветки, краби й лангусти. З напоїв — шампанське, ігристе вино.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну