Як вибрати безпечні ялинкові прикраси: корисні поради для криворіжців

Як вибрати безпечні ялинкові прикраси: корисні поради для криворіжців

Фото: Перший Криворізький

Невдовзі — Різдво та Новий рік, а отже, час прикрашати ялинку вдома. «Перший Криворізький», посилаючись на Центр громадського здоров’я публікує поради, які допоможуть придбати якісні та безпечні ялинкові прикраси.

Адже деякі прикраси можуть становити небезпеку для дітей або домашніх тварин. Купуючи іграшки в таку сім'ю, варто перевірити їх якість і безпеку.

Не обирайте іграшки лише за принципом "красиві/некрасиві".

Насамперед звертайте увагу на їхню якість і безпечність. Саме тому не варто купувати їх на стихійних ринках чи у переходах. Придбайте їх у спеціалізованих мережах чи магазинах, де ви отримаєте гарантію якості та захист прав споживача.

Під час придбання ялинкових прикрас перевіряйте, чи вказаний виробник, склад іграшки та документи, які б засвідчували її якість і безпеку. Пам’ятайте, що у ялинкових прикрасах низької якості можуть міститися токсичні речовини, наприклад, фенол або свинець.

Звертайте увагу на фарбу на прикрасі та її запах. Фарба й блискітки не повинні обсипатися від легкого тертя, а запах — не бути різким.

Читайте також: Чи чекати криворіжцям додаткові вихідні на Новий рік та Різдво

Під час придбання електричних прикрас та ілюмінації перевіряйте сертифікати, цілісність і склад конструкції. Такі вироби мають бути виготовлені з вогнетривкого матеріалу. Перевірте гірлянду, попросивши продавця увімкнути її. Від тепла не має з’являтися різкий запах, лампочки не повинні сильно нагріватися.

Віддавайте перевагу прикрасам українських виробників з маркуванням держстандарту.

Пам’ятайте, що найбезпечніший варіант — виготовити новорічний декор своїми руками, без пластику чи інших шкідливих матеріалів.

Пам’ятайте, що яскраві іграшки та ялинка часто приваблють малюків. Тому скляні, тендітні та крихкі іграшки, особливо із дрібних деталей, які дитина може відламати та проковтнути, необхідно тримати якнайдалі від малюків.

Це стосується і прикрас та свічок, що імітують їжу (штучні цукерки, пряники, фрукти). Не можна прикрашати ялинку свічками, особливо у поєднанні із легкозаймистими матеріалами — ватою, марлею тощо.

Мішура та “дощик” становлять небезпеку як для маленьких дітей, так і для домашніх тварин. Мішура - це тонкий метал, здатний травмувати слизову оболонку та внутрішні органи. Коти часто пробують жувати дощик.

Проте як тільки кішка візьме кінчик мішури в рот, їй практично не вдасться виплюнути прикрасу. В такому випадку необхідно негайно звернутися за допомогою до фахівця.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну