День Андрія Первозванного 2023: які традиції та заборони

День Андрія Первозванного 2023: які традиції та заборони

Фото: depositphotos.com

День Андрія Первозванного цього року християни відзначатимуть уже за новим календарем. Раніше це свято відзначали 13 грудня, а після переходу на новоюліанський календар він змістився на 30 листопада.

Андрій Первозванний був братом Симона Петра, також одного з дванадцяти апостолів. Він походив з міста Вифсаїда, що на березі Галілейського моря. Андрій був рибалкою і, за переказами, був одним із перших, хто послідував за Ісусом Христом.

Апостол Андрій першим увійшов у число 12 апостолів, звідси й назвали його "Первозванний".

Він проповідував Євангеліє в Палестині, Малій Азії, Греції та інших країнах. У Греції в місті Патри апостол здійснив велику кількість чудес і охрестив майже усе місто.

Однак місцевий правитель Егеат чинив супротив й зрештою наказав розіп’яти Андрія на хресті. Слуги Егеата прив’язали Андрія до хреста, а не прибили, аби зробити його муки тривалішими. Перебуваючи розіп'ятим, Андрій упродовж двох днів проповідував.

Мешканці Патри здійняли бунт й змусили Егеата віддати наказ зняти Андрія

Первозванного з хреста. За переказами, його душа розлучилася з тілом та відлетіла до раю. Сталося це близько 62 року. Християни Патри похоронили тіло святого, а за часи правління імператора Костянтина Великого, мощі святого були перенесені в храм на честь святих апостолів у Константинополі.

За святими письменами, оскільки святий апостол Андрій був розіп’ятий на хресті Х-форми, то такої форми хрести називають тепер Андріївськими.


фото из открытых источников

Традиції на Андрія Первозванного

Вранці у свято віруючі обов'язково відвідують святкову службу у церкві та читають молитви до цього святого.

Народна назва дня Андрія — Каліта. Так називали обрядові коржики, які підвішували до стелі. Молоді хлопці мали по черзі спробувати відкусити шматок каліти, підвішеної до стелі та не використовувати для цього руки. Потрібно було зробити це не засміявшись, осідлавши кочергу.

А дівчата спостерігали за змаганнями та наглядали собі чоловіка. Той, кому з хлопців вдалося відкусити каліту за всіма правилами — вважався везунчиком, і доля обіцяє йому щасливе одруження. А кому не пощастило — йшов додому з вимазаним сажею обличчям.

У ніч на Андрія дівчата ворожать на ім'я нареченого та свою майбутню долю.
Ще одна традиція пов'язана зі вгадуванням погоди по воді. Для цього треба було підійти до колодязя, озера чи річки та прислухатися, як поводиться вода: тиха обіцяла гарну зиму, а галаслива — холоднечі та хуртовини.

Аналогічні передбачення можна було робити, спостерігаючи за вогнем у печі: червоний колір полум'я обіцяв сильні морози, білий — близьку відлигу.

Що не можна робити на Андрія


Традиційно на великі релігійні свята заборонено займатися важкою фізичною працею та домашніми справами – шити, в'язати, вишивати, прати, гладити, прибирати.
У день Андрія не можна лаятись і кричати, ображати інших, ображати слабких та відмовляти у допомозі. Вважається, що, якщо богохульствувати та лаятися, злі слова можуть принести біді та хвороби, що говорить.

Оскільки свято випадає на час Різдвяного посту, на Андрія не влаштовують галасливих вечірок, не п'ють алкоголь, за столом не їдять м'ясо, яйця, молоко.

Посилання скопійовано в буфер обміну