Актуальне

Як у Кривому Розі пройшов тиждень тестування на ВІЛ

Як у Кривому Розі пройшов тиждень тестування на ВІЛ

Фото: ГС «Твій сімейний лікар»

З 20 по 26 листопада медики й медикині Криворіжжя тестували людей на ВІЛ.

Про це редакції “Першого Криворізького” повідомили комунікаційники проєкту «Твій сімейний лікар».

У світі понад 37 мільйонів людей живуть з ВІЛ. І майже 6 мільйонів з них не знають, що мають вірус. Тестування допомагає виявляти збудника та вчасно розпочати лікування.

З 20 по 26 листопада одночасно на п'яти континентах у понад 40 країнах світу пройшов Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити. Щороку українська медична спільнота приєднується до ініціативи. Лікарі та лікарки заохочують людей перевіряти свій імунний статус.

Традиційно громадська спілка «Твій сімейний лікар» за підтримки Центру громадського здоров’я України, «100% життя» — Мережа ЛЖВ», Coalition PLUS та HealthLink об'єднали 36 лікарів і лікарок з 12 областей України, серед них медики й медикині Криворіжжя, які протягом тижня тестували людей на ВІЛ.

ВІЛ стосується кожного і кожної. Він не обирає за статусом, статтю та расою. Людина може жити з ВІЛ роками й не знати цього. Ось чому тестування надважливе для усіх. Ви також можете протестуватись на ВІЛ вже сьогодні. Це можна зробити безоплатно у свого сімейного лікаря чи лікарки, або ж у пунктах тестування на ВІЛ та кабінетах «Довіри». Подбайте про себе. Ви та ваше здоров’я — важливі.

Як пройшов тиждень тестування на Криворіжжі


“Люди охоче тестувались. Звісно, були й ті, які відмовлялись. Деякі й досі стигматизують ВІЛ. За тиждень тестування я не виявила жодного позитивного результату. Але це не означає, що ВІЛ десь далеко. Він поруч. Тому щорічно моніторити свій імунний статус дуже важливо”, — каже лікарка Оксана Пенькач


“Тест на ВІЛ — це передусім безпека кожної людини та людей, які її оточують. Зараз ВІЛ лікується спеціальними препаратами, які допомагають жити повноцінне життя. Тестування має стати щорічною нормою для кожного й кожної з нас”, — говорить лікар Богдан Бурлаченко, ТОВ «Медичний центр "Первинка 2”», Кривий Ріг


ВІЛ та Україна. Що потрібно знати


В Україні майже 300 тисяч людей живуть з ВІЛ. Половина з них дізнаються про свій статус вже у розгорнутих станах хвороби, коли ВІЛ переходить у СНІД та подолати його вже неможливо. Україна й досі має високий рівень поширення ВІЛ і знаходиться на другому місці у Східній Європі. Водночас медична система може протистояти вірусу й допоможе зберегти комфортне життя людей з ВІЛ.

Найперше — це тестування. Ви можете безоплатно протестуватись у сімейного лікаря чи лікарки, або ж обирайте найближчий заклад за цим посиланням, де також можна безоплатно обстежитись на ВІЛ. Якщо результат тесту виявиться позитивний — це не вирок. Ви можете прожити довге, повноцінне життя, якщо лікуватиметесь антиретровірусною терапією. Вона пригнічує розмноження ВІЛ в організмі та відновлює функції імунної системи. Антиретровірусні препарати повністю забезпечує держава. Для усіх українців й українок вони безоплатні.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну