Важливо

Збережи красу: Криворізький ботсад продовжує благодійну акцію для зимівлі оранжереї

Збережи красу: Криворізький ботсад продовжує благодійну акцію для зимівлі оранжереї

Фото: Перший Криворізький

Другий рік поспіль Криворізький ботанічний сад, який входить у п’ятірку найбільших ботсадів України, оголошує благодійну акцію «Збережи красу». Це пов’язане з необхідністю підготовки колекційного фонду оранжерейного комплексу до зими.

Редакція «Першого Криворізького» розбиралась, чому недостатньо державного фінансування та як можна допомогти ботсаду.

Чому це важливо

Криворізький ботанічний сад — неприбуткова наукова установа, яку створили для пошуку та втілення шляхів подолання низки актуальних екологічних проблем Криворіжжя. Територія, на якій розташований ботанічний сад, сягає 52,4 га.

Установа підпорядкована Національній академії наук України, є об’єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. У 2004 році дендрарій ботсаду визнаний національним надбанням України.

Тут зберігаються й досліджуються унікальні рослини, проводиться наукова робота, а містяни можуть насолоджуватися вишуканою природною красою.



У 2022 році працівники ботсаду збирали на генератор, щоб можна було вмикати обігрівач в оранжереї, також на запчастини до генератора, булер’яни (металеві опалювальні печі на дровах), труби тощо.

Цьогоріч кошти потрібні на поліетиленову плівку, агроволокно, цемент для утеплення оранжереї, де зберігаються колекційний фонд тропічних і субтропічних рослин, рослини відкритого ґрунту, квіти. Також в оранжерею заносять деякі види деревних і кущових рослин для зберігання та для розмноження.

Підвісний міст

Підвісний міст, що з’єднує дві частини ботанічного саду, перекритий кілька років — він потребує капітального ремонту, і ходити ним небезпечно для життя.


Це створює певні незручності для відвідувачів, адже від оранжереї треба подолати чималу відстань до іншої частини ботанічного саду в обхід.

«Проблеми з мостом у нас уже давно. То не було коштів, то не могли знайти спеціалістів, які мають ліцензію на виконання таких робіт. Обіцяла допомогти міська влада, але почалось повномасштабне вторгнення, а це недешевий проєкт. Тому особливої надії на ремонт мосту у воєнний час я не плекаю», — каже директорка ботсаду.

Фінансування Криворізького ботанічного саду

Загалом фінансове забезпечення діяльності Криворізького ботсаду (КБС) здійснюється коштом державного бюджету України. У 2023 році Національна академія наук України запланувала для ботсаду 7 мільйонів 477 тисяч 326 гривень державних коштів.

Крім цьог, КБС може отримувати гроші від ведення господарської діяльності та надання послуг фізичним і юридичним особам. Наприклад, за вхідні квитки у ботсад.

Скільки коштів іде на утримання рослин, оплату комунальних послуг та на зарплату працівникам, наразі невідомо. Редакція “Першого Криворізького” додасть ці відомості, коли отримає відповідь на свій інформаційний запит.

.




Закупівлі КБС


Редакція “Першого Криворізького” відібрала закупівлі КБС за 2023 рік, оприлюднені на сайті prozorro. Найбільше ботсад купував матеріалів для господарської діяльності, паливо та сплачував за комунальні послуги. Загальна сума очікуваної вартості знайдених закупівель становить 766 236 гривень.

Також цьогоріч КБС отримало держзамовлення від Державного інституту по проектуванню підприємств гірничорудної промисловості "Кривбаспроект" на загальну суму 111 316 гривень.

Природничий музей НАН

Ситуація, коли установам, які належать НАН України, необхідно збирати кошти для функціонування, не унікальна. Національний науково-природничий музей НАН України, що розташований у Києві, оголосив збір коштів на опалення.

«Шановні відвідувачі, внаслідок відсутності державного фінансування та будь-яких субсидій на оплату комунальних послуг, в Музеї відсутнє опалення.
В наших експозиційних залах температура ледь сягає 12 градусів. Будь ласка, врахуйте цей факт при відвідуванні музею і залишайтеся у верхньому одязі»
, — йдеться на сторінці музею в соцмережі.

Ця публікація викликала реакцію у відвідувачів музею та підписників їхньої сторінки, тож працівникам музею довелось писати пояснення щодо ситуації з опаленням.

«Президія НАНУ останнім часом докладає безпрецедентні зусилля для утримання нашого Музею “на плаву”. Нам допомогли після руйнувань 10 жовтня 2022 року, влітку музей отримав додаткові приміщення для фондосховищ та фінансування для їхнього ремонту. Також були виділені значні кошти на просочення дерев’яного даху протипожежними засобами. Та старовинна будівля музею потребує надвеликих коштів на ремонт інженерних мереж — тепло- , водомережі, електромережі. На сьогодні тільки встановлення клімат контролю в музеї (тепло взимку та кондиціювання влітку) перевищує декілька мільйонів євро», — йдеться в повідомленні.




Як допомогти Криворізькому ботанічному саду

Кошти, які надходять на благодійний рахунок, працівники одразу витрачають на матеріали.

Реквізити для переказу коштів:

Криворізький ботанічний сад НАН України
Р/Р UA048201720313211002301012691
В ДКСУ м. Київ
МФО 820172
Код ЄДРПОУ 05540072
Якщо Приват24: Сервіси — Перекази — За реквізитами — UA048201720313211002301012691
Призначення платежу — «Благодійний внесок»

«Зараз більше людей допомагають нашим захисникам, ми самі донатимо на ЗСУ. Я завжди всім говорю, що те, що до нас люди прийдуть, відвідають ботанічний сад, — вони самі отримають задоволення і психологічне розвантаження й таким чином нам допоможуть, адже вони оплатять вхідний квиток», — каже Людмила Бойко, директорка Криворізького ботсаду.
Територія саду відчинена для відвідувань щоденно з 8:00 до 19:00.

Вхідний квиток коштує 40 гривень, для пенсіонерів за наявності посвідчення — 25 гривень. Діти до 6 років у супроводі батьків — безкоштовно. Люди з інвалідністю І та ІІ групи, учасники бойових дій за наявності посвідчення — безкоштовно.

Оранжерея приймає відвідувачів тільки в робочі дні з 8:00 до 15:00.

Вхідний квиток для всіх категорій коштує 50 гривень.

Адреса ботсаду: Даманський, вул. Маршака, 50.

Доїхати громадським транспортом: автобус №228, маршрутки №231, 54, 83, тролейбуси №18, 16, 15.

Також у ботанічного саду можна придбати рослину, таким чином допомігши коштами зберегти оранжерейну колекцію і залишивши щось собі на згадку про відвідування.

Придбаний у КБС бадан

«Кошти — це не єдиний шлях взяти участь в акції “Збережи красу”, можна долучитися до допомоги поліетиленовою плівкою, агроволокном, цементом, а ми вже зробимо необхідні роботи — все закриємо і залатаємо дірки», — каже Людмила Бойко.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну