Актуальне

Коли твій сусід — Путін: історія родини переселенців з Херсонщини, що оселилася у Кривому Розі

Коли твій сусід — Путін: історія родини переселенців з Херсонщини, що оселилася у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Юрій Путін — мешканець села Осокорівка Херсонської області. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловік навіть думав змінити прізвище, проте все ж вирішив залишити: “В мене чудовий був прадід, чудовий дід, батько в мене дуже хороший, а я буду дивитися на це все”.

13 березня 2022 року Юрій Путін побачив військових РФ на власні очі. Активні бойові дії почалися неподалік його садиби.

“На нашій вулиці була розвідка росіян і вони через мою садибу намагалися дізнатися інформацію, як знешкодити штурмову групу ЗСУ. Вранці ми почули як неподалік метрів в 50 почали рватися “Гради”. Я вже відкривав рота — боявся, що полопаються барабанні перетинки. Через 2-3 години ми виїхали із села”, — пригадує Юрій.


Родина Путіних: Юрій, його дружина Оксана та мама Юрія Валентина Іллівна приїхали у Кривий Ріг. Вони оселились у будинку, яким опікується ОСББ “5 зірок”.

Переселенцям вдалося влитися в сусідський колектив криворіжців і нині вони беруть активну участь у житті спільноти: Юрій тренує дворову футбольну команду, Оксана волонтерить — шиє форму для військових, а Валентина Іллівна прибирає у дворі та доглядає за клумбами.


Допомога сусідів

“На той час у нас була одна вільна квартира, власниця якої дозволила заселити туди переселенців”, — говорить голова ОСББ Світлана Остапчук.


У квартирі спочатку були голі стіни: не було меблів, побутової техніки. Навіть було відрізане водо- та газопостачання.

Світлана розмістила у групі ОСББ повідомлення з проханням допомогти. Люди відгукнулись і вже за тиждень повністю облаштували квартиру, придатну для житла. Там з’явилась газова плита, ванна, холодильник, пральна машина, два дивани, крісла, люстри.

Світлана дуже радіє новим сусідам: “Ця родина повністю влилася в наш колектив. Пан Юрій — це моя права рука. У разі моєї тривалої відсутності пан Юрій головує, у нього всі ключі. А Валентина Іллівна — улюблена бабуся нашого подвір'я. Попри свій поважний вік, Іллівна такий моторчик. Вона мотивує усіх у цей нелегкий час зберігати спокій та позитив”.

Вдячність та взаємодопомога

Валентина постійно в роботі, зранку підмітає подвір'я, доглядає за своїми клумбами, вигулює сусідську собаку, діляться сусіди.

“Це для того, щоб у нас було красиво. Нас вигнала війна з Херсонщини, а криворіжці нас приютили, Світлана завжди допомагає, треба ж їм якусь оддяку давати”, — каже Валентина Іллівна.


Юрій бере участь у різних заходах, які влаштовує Світлана з сусідською спільнотою в арт-просторі “Бомбік”.

Юрій колишній учитель географії та біології, працював у Осокорівський середній школі 26 років, а потім пішов на пенсію за вислугою.

“Я дуже люблю туризм і футбол. Я хотів дізнатись, що я ще вмію робити, окрім ставити двійки — жартує Юрій, — створив у Осокорівці дитячу футбольну команду. За три роки вона стала чемпіоном України. Також щороку водив дітей у гори в походи, ми жили в палатках”.
Переїхавши до Кривого Рогу Юрій без вагань вирішив продовжувати тренерство і створив дворову футбольну команду.

З початку повномасштабної війни навчання у школах Кривого Рогу відбувається онлайн. Більшість гуртків та секцій також працюють дистанційно. Тож така ініціатива стала дуже актуальною для місцевих дітей.


“Наші діти дуже щасливі, що у них є повноцінна команда з футболу, що є тренер і вони дійсно були зайняті, відволікалися від думок про війну. Дорослі теж задоволені. На наших святах та суботниках Юрій також допомагає”, — каже Світлана Остапчук.

Перспективи відновлення Осокорівки


Попри підтримку сусідів, появу нових друзів та активну участь у житті Кривого Рогу, Юрій та родина мріють повернутись в Осокорівку — мальовниче село на березі колишнього Каховського водосховища, до війни — одне з показових сіл Херсонщини.

До повномасштабної війни туди приїжджали делегації з Франції з Польщі, Чехії, Болгарії подивитись, як живуть сільські люди, розповідає Юрій. Неподалік Осокорівки знаходиться пам’ятник “Дари Херсонщини”, більш відомий, як пам’ятник херсонському кавуну.


Навесні 2022 року протягом кількох тижнів село було під російською окупацією. Проте вже 6 квітня українські сили витіснили звідти російські війська. З того часу село стало форпостом на березі Дніпра, точкою спротиву, що підтверджувала, що Херсонщина залишається українською територією. Тож окупанти майже повністю знищили його – наразі 80% інфраструктури зруйновано.

У будинок Юрія теж прилетіло 4 снаряди, будівля згоріла. Загалом же на подвір’ї було близько 20 вибухів.

Юрій сподівається на державу та інвесторів, які допоможуть відбудувати Осокорівку, але поки що навіть електропостачання важко відновити — після приїзду енергетиків починаються обстріли, літають дрони.

Хоча Осокорівка постійно зазнає обстрілів та входить у перелік зон бойових дій, Юрій навідується у село, там він спілкується з односельчанами, що не виїхали. А ще чоловіку навіть вдалося посадити та зібрати городину.


фото з архіву Юрія Путіна

Де переселенцям отримати допомогу у Кривому Розі

Наразі у Кривому Розі офіційно зареєструвались 76 909 переселенців. Декому з них вдається адаптуватись, як родині Путіних, але багатьом все ще необхідна допомога.

Для реєстрації ВПО та оформлення допомоги на проживання необхідно звернутись в органи соцзахисту або через Дію. Сума щомісячної допомоги на проживання від держави становить: 3 тисячі гривень на кожну дитину та людину з інвалідністю; 2 тисячі гривень на кожну людину старше 18 років.

Адреси органів соцзахисту:
  • Металургійний район: пр-т Металургів, буд. 16; тел. 097-39-20-336, 068-49-91-433
  • Довгинцівський район: вул. Дніпровське шосе, буд. 16; тел. 068-18-81-010
  • Покровський район: вул. Ватутіна, буд. 37В; тел. 098-18-10-107; 098-18-10-117
  • Інгулецький район: пр-т Південний, буд. 1; тел. 096-04-38-568
  • Саксаганський район: вул. Соф'ї Перовської, буд. 16А; тел. 098-36-020-04
  • Тернівський район: вул. Ухтомського, буд. 23;тел. 097-50-33-528; 067-43-36-786
  • Центрально-Міський р-н: вул. Свято-Миколаївська, буд. 27; тел. 067-77-73-560; 050-48-88-945

Пункт прийому громадян, що прибувають із територій, де ведуться бойові дії або існує загроза життю працює цілодобово за адресою: вул. Криворіжсталі, 52, ПК "Народний дім”.

Також у Кривому Розі є декілька громадських та благодійних організацій, які надають допомогу переселенцям речами, продуктовими наборами тощо: Карітас Кривий Ріг, БФ “Лелека”, Центр підтримки ВПО “24”.

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну