Майже 8 тисяч ВІЛ-інфікованих криворіжців отримують безкоштовне лікування

Майже 8 тисяч ВІЛ-інфікованих криворіжців отримують безкоштовне лікування

Фото: Перший Криворізький

Станом на 1 листопада у Кривому Розі безкоштовно отримують антиретровірусну терапію – 7846 ВІЛ-інфікованих людей, в тому числі 120 дітей.

Про це повідомляє Геннадій Кругленко, в.о. генерального директора Криворізького Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Кількість вперше виявлених ВІЛ-інфікованих осіб у Кривому Розі склала – 440 осіб. Перебуває на диспансерному обліку - 9502 осіб, з них

Захворюваність на кожні 100 тисяч населення нашого міста складає – 65,9. Завдяки вчасно призначеному лікуванню (АРТ), прихильності до АРТ пацієнтів за останніх п’ять років втричі знизилась смертність від СНІДу.

За період війни отримали допомогу в закладі понад 280 переселенців, продовжують лікування 89 осіб.

“Зараз у цей нестабільний час залишається стабільним одне - це видача терапії пацієнтам. Її можна отримати безкоштовно на термін від 3-х до 6-ти місяців та більше. У центрі можуть зробити безкоштовні тестові дослідження на ВІЛ-інфекцію усі громадяни, хто цього потребує. Епідемія ВІЛ/СНІДу буде подолана, якщо кожен з нас буде знати про свій ВІЛ-статус пройшовши тестування на ВІЛ”, — зазначив Геннадій Кругленко.

В українських реаліях сьогодні під загрозою переривання лікування ВІЛ залишаються тисячі людей, які живуть із цим діагнозом. Лікарі можуть мати труднощі із тим, щоб надавати медичну допомогу під час повітряних тривог та/або обстрілів, пацієнти змінюють місце проживання і втрачають зв’язок зі своїм лікарем, логістичні перепони ускладнюють доставку препаратів у різні куточки України, а через бойові дії та тимчасову окупацію деякі міста та села взагалі відрізані від загальної медичної системи. Через війну епідеміологічна ситуація із поширенням ВІЛ в Україні погіршилася.
В Україні зменшилась загальна кількості обстежень на ВІЛ. Різко знизився доступ до профілактичних та медичних послуг, пов’язаних з ВІЛ. Особливо це стосується регіонів, де проходять бойові дії, або які є тимчасово окупованими.
Терор, який вчиняє РФ щодо медичної системи України, має жахливі наслідки для кожного пацієнта й пацієнтки, а також для загальної епідситуації в країні. Та кожен із нас може зробити свій внесок у боротьбу з ВІЛ — попри війну.
Пройти тестування на ВІЛ можна у:
  • свого сімейного лікаря;
  • найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіра»;
  • у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу
  • в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу;
  • неурядових організаціях.

Якщо ви живете з ВІЛ, не забувайте про щоденний прийом антиретровірусної терапії. Це не лише допоможе вам почуватися краще та жити більш повноцінне життя, а й захистить від інфікування вашого партнера або партнерку. Адже у разі досягнення невизначуваного рівня вірусного навантаження, ВІЛ не передається статевим шляхом.
ВІЛ-негативні люди повинні підтримувати свій статус, піклуватись один про одного, використовувати простий, але дуже надійний бар’єрний засіб захисту - презерватив. Краще запобігти захворюванню, аніж лікувати його.

Запорука подолання епідемії СНІДу – це перш за все обізнаність людей про способи збереження здоров’я і його захист, відкрите толерантне і неупереджене ставлення оточуючих до потреб ВІЛ-інфікованих осіб, чітке розуміння людей, що до цієї проблеми існує небайдуже ставлення в суспільстві і державі.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну