Понад пів сотні держав в ООН підтримали Декларацію щодо Голодомору

Понад пів сотні держав в ООН підтримали Декларацію щодо Голодомору

Фото: УНІАН

Ініційовану Україною в ООН Декларацію на честь трагічного 90-річчя Голодомору 1932-1933 років підписали 55 держав-членів організації та делегація ЄС.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у соцмережі Х.

Він висловив подяку всім державам, які зайняли принципову позицію.

«Жахи Голодомору мають служити чітким нагадуванням нинішнім і майбутнім поколінням про необхідність запобігання подібним звірствам і спробам використання їжі як зброї, яка є одним із ключових компонентів триваючої агресії Росії проти України», – зазначив Кулеба.
Крім того, міністр повідомив, що українські дипломати продовжують працювати над відновленням історичної справедливості та вшанування жертв жахливого злочину.

Декларація закликає вшанувати пам'ять жертв «штучно викликаного смертельного голоду, який забрав життя мільйонів українців, включаючи представників інших національностей, які тоді проживали в Україні», засуджує жорстоку політику сталінського режиму, підтверджує зобов'язання всіх держав-членів щодо подолання голоду, закріплене в рішеннях Генасамблеї ООН у вересні 2023 року.

За словами Кулеби, увага до Голодомору в ООН зростає, а кількість підписів різко зросла в порівнянні з попереднім таким документом у 2018 році.



Документ підписали, зокрема, країни Євросоюзу, Азербайджан, Австралія, Боснія і Герцеговина, Гватемала, Чилі, Японія, Південна Корея, Велика Британія, США, Уругвай, Коста-Рика, Маршаллові острови та Палау.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну