На правах реклами

Чому у кошеняти гнояться очі

Чому у кошеняти гнояться очі

Фото: Royal Canin

Очі — найвразливіше місце у котів. Одним із можливих симптомів унаслідок травмування чи потрапляння інфекції, наявності паразитів чи вірусного захворювання, є нагноєння. Дізнайтеся, як допомогти кошеняті, у якого гнояться очі.

Найпоширеніші причини

Є кілька причин, через які вкошеняти гнояться очі. У здорових тварин виділення з очей прозорі в невеликій кількості, але інколи можуть бути темнішого кольору після тривалого сну. Сльозовиділення також збільшується внаслідок алергії на парфуми, побутову хімію або корм. Деякі породи (наприклад, британська) страждають від постійної появи прозорої або трохи каламутної рідини у внутрішніх куточках очей через особливу будову мордочки та вкорочений слізний канал.

Якщо ж ви помітили значні виділення або гній (біло-зелені густі виділення), варто звернутися до ветеринарного лікаря.

Окрім нагноєння, можуть бути присутні такі додаткові симптоми:

  • повіки тварини злипаються й набрякають;
  • око виглядає затуманеним, почервонілим (усе око разом із зіницею або лише певна частина ока);
  • при надавлюванні на набряклі ділянки морди під оком чи біля нього можливе витікання гною з невеликої ранки, що може свідчити про наявність абсцесу, який міг лопнути;
  • кошеня відмовляється від їжі, стає млявим;
  • улюбленець поводиться неспокійно, постійно тре очі лапами чи дуже активно треться мордою об меблі тощо;
  • у тварини підвищилася температура, почалася діарея, блювання.

Такі симптоми можуть свідчити про наявність інфекції або вірусу, паразитів, травми, опіку. Нагноєння очей спостерігається при токсоплазмозі, хламідіозі, кальцівірозі, герпесі. Іноді проблему може спричинити кон'юнктивіт, кератит, блефарит або звичайна застуда. Від чого саме страждає кошеня, має визначати лише ветеринарний лікар.

Що робити

Не варто займатися самостійним лікуванням — неправильно підібрана терапія здатна призвести до сліпоти, втрати очей і навіть смерті кошеняти. Для призначення медикаментів і процедур завжди звертайтеся до ветеринара.

Перед візитом до лікаря бажано не промивати очі кошеняті, щоб мати можливість відібрати певні аналізи під час прийому (особливо якщо ви взяли кошеня з вулиці й ще не вакцинували його). У цьому випадку також краще ізолювати таку тварину від інших котів у будинку (зокрема, якщо ті так само не вакциновані).

Інколи, коли не вдається відвідати лікаря терміново (наприклад, у той самий день), можна самостійно промити кошеняті очі. Для цього використовують ватні кульки, змочені в кип'яченій воді (не гарячій) або у спеціальному безспиртовому антисептику для промивання ран (наприклад, хлоргексидин 0,05%).

Легкими рухами (без натиску) проводять від зовнішнього куточка ока до внутрішнього. Бажано не торкатися очного яблука, а також не використовувати ватні палички. Краще проводити процедуру вдвох: одна людина тримає тварину, інша — чистить око (особливо якщо улюбленець дуже активний та видирається).

Увага!
Використовуйте лише засіб, попередньо схвалений ветеринаром! Будь-які сторонні предмети з ока тварини повинен діставати лише лікар.

Профілактика

Слідкуйте за харчуванням тварини, підберіть раціон, що не спричиняє появу алергії. Якщо алергія з?явилася через парфуми чи побутову хімію, перейдіть на менш агресивні формули. Підстригайте коту кігті й обережно грайтеся з ним, щоб він не травмував собі очі. Вчасно проводьте дегельмінтизацію та вакцинацію. Бажано берегти тварину від різкого перепаду температур, холоду, протягів.

Захворювання очей дуже небезпечні, оскільки можуть призвести до втрати зору. Деякі з них довго лікуються, потребують частого промивання та закапування, а інколи при гострому запальному процесі доводиться видалити око. Тому проблему легше попередити, аніж лікувати.

Посилання скопійовано в буфер обміну