У Криворізькому районі засудили винуватця ДТП, в якій загинув мотоцикліст-підліток

У Криворізькому районі засудили винуватця ДТП, в якій загинув мотоцикліст-підліток

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

У Криворізькому районі засудили водія, винного у дорожньо-транспортній події, в якій загинув мотоцикліст-підліток.

Про це йдеться у вироку Софіївського районного суду.

Згідно матеріалів справи, вдень 6 вересня 2022 року чоловік їхав на автівці ВАЗ 2101 по дорозі в Софіївці Криворізького району. У цей же час позаду у попутному напрямку рухались автомобіль Toyota Prado та мотоцикл Spark.

Мотоцикліст виїхав на зустрічну смугу, щоб обігнати автомобілі попереду. В цей же час водій ВАЗу почав повертати ліворуч та також виїхав на зустрічку, не переконавшись, що це буде безпечно. В результаті автівка та мотоцикл зіштовхнулися.

Мотоцикліст отримав важкі тілесні ушкодження, від яких помер того ж дня у криворізькій лікарні. На момент ДТП йому було 15 років.

У суді обвинувачений повністю визнав свою вину. Пояснив, що в момент фатального маневру мав заїхати до магазину «Кошик» на протилежній частині вулиці.

Він завчасно увімкнув лівий поворотник. Переконавшись, що зустрічна смуга вільна та до нього позаду поволі наближається лише автомобіль ToyotaPrado, він став повертати. Проте у цей момент у ліве крило його автівки в`їхав мотоцикл.

Після чого він заїхав на прилеглу територію магазину. Далі одразу підійшов до мотоцикліста, який вже лежав на землі без свідомості.

Водій автомобіля Toyota Prado теж відразу зупинився, викликав швидку допомогу та поліцію.

Через деякий час чоловік приїжджав до батьків загиблого хлопця та просив у них вибачення за скоєне, пропонував свою матеріальну допомогу, але ті відмовилися.

Батько загиблого мотоцикліста на суді пояснив, що син з 10 років вмів керувати скутерами та мопедами. У 2021 році чоловік придбав для себе мотоцикл Spark, яким дозволяв керувати і синові. Хлопець міг взяти його будь-коли, не питаючи у батька згоди.

Чоловік усвідомлював, що його син взагалі не мав прав керування транспортними засобами, але він мав необхідні практичні навики керування двоколісними. Також у достатній мірі знав Правила дорожнього руху, щоб безпечно пересуватися, принаймні, у селищі Софіївка.

Батьки підтвердили, що обвинувачений справді приїжджав до них і просив у них вибачення та пропонував їм гроші, але вони відмовилися їх отримувати. Вони відповіли, що той може загладити свою вину лише тоді, коли добровільно вступить до лав ЗСУ для захисту країни від загарбників.

З огляду на те, що керманич ВАЗу до цього часу їхньої умови так і не виконав, вони просили суд позбавити його волі.

Водій Toyota Prado у суді свідчив, що попереду нього на швидкості приблизно 30-40 км/год рухався автомобіль ВАЗ 2101. Ввімкнувши лівий поворотник та знизивши швидкість до 10-20 км/год, став підкочуватися для виконання повороту наліво.

У цей час свідок став об`їжджати яму, тому виїхав на середину дороги. У цей момент, зі швидкістю 60-70 км/год, його обігнав з лівого боку мотоцикл.

Чоловік наголосив, що мотоцикл не їхав позаду нього, а виїхав з прилеглої вулиці та обганяв їх по зустрічці навскоси. Це було настільки раптово, що він сам ледь уникнув зіткнення, об’їжджаючи яму на середині дороги.

Проте у цей час попереду ВАЗ почав повертати ліворуч та зіштовхнувся з мотоциклом. Підліток, який був у шоломі, перелетів через капот автомобіля ВАЗ та вдарився об дерево.

Суд визнав водія ВАЗ 2101 винним у скоєнні ДТП із постраждалим із тяжкими тілесними ушкодженнями, або якщо наступила смерть (частина 2 стаття 286 Кримінального Кодексу України).

Його позбавили волі на 3 роки, а також позбавили права керувати транспортними засобами строком на 2 роки.

Як ми писали раніше, на Криворіжжі збили жінку, яка йшла з дитячим візком. Водійка не оплатила постраждалій необхідне лікування, через що на неї подали до суду.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну