Різдвяний піст 2023: дата та як правильно дотримуватись

Різдвяний піст 2023: дата та як правильно дотримуватись

Фото: Перший Криворізький

Перехід на новий календар змістив на 13 днів всі важливі дати у церковному календарі. І Різдвяний піст не виключення. Для початку варто зазначити, що в Україні на офіційному рівні змінили дату святкування великого свята під назвою Різдво Христове. Верховна Рада зробила це ще в липні й постановила, що з цього року велике свято буде тільки 25 грудня.

Різдвяний піст 2023 року почнеться з 15 листопада і триватиме до 24 грудня включно.
У народі Різдвяний піст часто називають Пилипівським, або Пилипівкою, оскільки він починається наступного дня після Дня святого апостола Пилипа.

Правила дотримання Різдвяного посту

Різдвяний піст означає не тільки обмеження в їжі, але й певний внутрішній настрій. Піст має бути пов’язаний з очищенням від гріхів, молитвою, покаянням, прощенням образ, утриманням від спокус і пороків, а також відмовою від розважальних і видовищних заходів.

У період посту люди відмовляються від м’яса, молока та яєць. Дехто навіть не вживає у раціон рибу. Але це не тільки про обмеження в їжі, піст — це також обмеження у веселощах та всього того, що віддаляє людину від Бога.

Що можна їсти у Різдвяний піст

У Різдвяний піст дотримуються суворих правил харчування, які передбачають повне виключення з раціону м'яса, яєць та молочних продуктів.

Водночас від дня тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст. У середу та п'ятницю протягом Різдвяного посту встановлено сухе харчування, яке передбачає споживання лише неперероблених продуктів, що не були термічно оброблені. У заключний тиждень посту ця дієта також розповсюджується на понеділок.

По понеділках дозволяється вживати гарячі страви без використання соняшникової олії, а по вівторках та четвергах можна додавати олію. У вихідні дні пост вважається менш суворим, і віруючим навіть дозволяється вживати рибу та вино.

Важливо пам’ятати, що під час посту в церкві не проводять обряди хрещення та вінчання. До того ж, не варто влаштовувати весілля в ці дні, адже пост присвячений молитвам, покаянням й очищенню від гріхів.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну