День студента в Україні: історія та дата свята

День студента в Україні: історія та дата свята

Фото: Перший Криворізький

17 листопада, відзначається Міжнародний день студентів. Свято було впроваджено на Всесвітньому конгресі студентів і відзначається щорічно 17 листопада.

Зараз День студента позиціонується як свято молодості, жаги до життя та великих звершень. Адже саме студентство в усі часи в усіх країнах було активною, подекуди радикальною, рушійною силою, яка могла змінювати державний лад та чинити революцію.

День студента відрізняється від будь-якого іншого танцювально-музичного масового заходу тим, що, зазвичай, збирається багато людей (студентів) в одному місці, атмосфера та настрій, коли кожен розуміє, що він молодий і що життя треба прожити щасливо.

Історія свята

На жаль, фундаментом дати святкування стали трагічні події 1939 року. У Чехії під час мирної демонстрації один зі студентів був важко поранений поліцією. Отримані ушкодження були несумісні з життям і студент помер.

Його смерть викликала низку протестів невдоволених студентів, що привернули увагу окупаційної влади, яка своєю чергою розв’язала питання у свій спосіб. Під час наради з Адольфом Гітлером було прийнято закрити всі вищі навчальні заклади Чехії на три роки.

Під час протестів багато студентів було арештовано, більшість з них було відправлено до концтаборів, деякі з них були розстріляні. Гуртожитки були окуповані, солдати виганяли студентів на вулиці в одних піжамах під час досить холодної погоди.
День, коли були вчинені найстрашніші злочини проти студентів, назавжди залишився в історії. Це сталося 17 листопада.

В 1941 році Міжнародна Рада Студентів вирішила встановити день пам’яті трагічних подій і вирішили зробити 17 листопада міжнародним днем всіх студентів. Пам’ятний день відзначали на рівні ООН.

В наші дні цей день вже не трактується як трагедія, навпаки, цього дня відзначають свято молодості, веселого життя та відсутності дорослих проблем.

В Україні свято офіційно було впроваджено Леонідом Кучмою в 1999 році. З того часу українське студентство має свій «професійний» день.

Як святкують день студента у різних країнах світу

Політехнео – День студентів Греції. Цей день не вважається радісним. Саме 17 листопада 1973 року, військові придушили студентські протести в Афінах. Традиційно, 17 листопада, тисячі людей приносять вінки до могил і пам’ятників учасників подій 1973 року. Студенти влаштовують мітинги і демонстрації на підтримку захисту демократичних прав і свобод.

У Данії День студента особливий тим, що свято проводять в колі родичів. У цей день студентам дозволяють пити слабоалкогольні напої, наприклад пиво.

День студента в Америці святкують по-різному. Хтось їде далеко за місто, інші відвідують нічний клуб, а є й такі, які просто замовляють доставку їжі додому.

У Португалії свято розпочинається опівночі. Студенти співають оди біля пам'ятника королю Португалії. Також гуляння супроводжується співом різних музичних колективів у міських парках. Цікаво те, що кожен університет має свою унікальну форму, яку молодь традиційно демонструє під час ходи студентів.

В Німеччині День студента в кожному університеті святкують по-різному. Зазвичай в цей день скасовуються всі заняття, проводять спортивні змагання. А якщо дозволяє погода, то студенти святкують на відкритому повітрі – влаштовують дискотеки та вечірки.

Посилання скопійовано в буфер обміну