В Україні дозволили демонтувати пам’ятники російським і радянським діячам

В Україні дозволили демонтувати пам’ятники російським і радянським діячам

Фото: Перший Криворізький

10 листопада Уряд прийняв рішення про вилучення пам'ятників російським і радянським діячам.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

«Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики демонтувати та перемістити пам’ятники», — наголосив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

З реєстру вилучили: пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Крім того, пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна – визволителям» в Ужгороді, Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську.

Нагадаємо, пам’ятник Пушкіну у Кривому Розі перебуває на державному обліку як пам’ятка монументального мистецтва місцевого значення. Криворізькі чиновники пропонували не включати його до Державного реєстру пам’яток України.

Наразі символи – назви та пам'ятні знаки, які вважаються маркерами російської імперської політики, усуваються з публічного простору рішеннями органів місцевого самоврядування. Та чи приберуть пам'ятник Пушкіну у Кривому Розі?

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"


Посилання скопійовано в буфер обміну