Піротехніки у жовтні обстежили понад 22 тисячі гектарів сільгоспземель

Піротехніки у жовтні обстежили понад 22 тисячі гектарів сільгоспземель

Фото: Перший Криворізький/ілюстрація

За жовтень піротехнічними підрозділами державних органів та неурядовими операторами обстежено понад 22 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

За даними військово-цивільних адміністрацій, всього з початку 2023 року обстежено 234 759 гектарів земель, з яких майже 178 тис. га повернуто в господарську експлуатацію.

«На початку року, коли ми розробляли план пріоритетного повернення найбільш цінних українських земель до господарської експлуатації, ми ставили собі амбітну мету – повернути аграріям цьогоріч до 165 тисяч гектарів. І вже сьогодні можна говорити, що ціль досягнута. Завдяки героїчній та напруженій роботі наших піротехніків повернуто в економічне використання майже 178 тисяч гектарів», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зазначається, що лише за останній тиждень сапери обстежили 4750 гектарів сільгоспугідь.

Як повідомлялось, план пріоритетного повернення земель сільськогосподарського призначення передбачає першочергове обстеження, та у разі необхідності очищення та розмінування понад 470 тисяч гектарів сільгоспугідь.

План передбачається реалізувати протягом чотирьох років. Землі обстежуються в порядку пріоритетності з урахуванням щільності забруднення та економічної доцільності очищення.

Остання своєю чергою залежить від виду культур, які заплановано засіяти на очищеній території. Так, в першу чергу розмінуванню підлягають, найменш забруднені землі з, зокрема, багаторічними насадженнями та на яких запланований посів овочевих та баштанних культур.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну