Хто ліквідує сміттєзвалища Кривого Рогу

Хто ліквідує сміттєзвалища Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

У липні в Україні офіційно стартувала реформа управління відходами, тому обласні, міські та районні ради активізувались у напрямі ліквідації несанкціонованих звалищ, особливо тих, сміття на яких складувалося просто неба. Редакція «Першого Криворізького» підготувала огляд найвагоміших проєктів, які реалізуються коштом міського та обласного бюджетів.

Новий закон регулюватиме управління відходами, що відповідає вимогам відповідних директив ЄС. Але ситуація зі сміттям в Україні дуже дисонує з її офіційними амбіціями щодо європейської інтеграції. У Європейському Союзі в середньому близько 40% побутового сміття прямує нині на захоронення, десь такий же відсоток іде на повторне використання.

Деякі країни — члени ЄС уже близькі до повної відмови від полігонів. В Україні за статистичними даними Асоціації управління відходами у 2022 році 93% побутових відходів потрапляло на сміттєзвалища. Менш як 6% відходів переробляється, ще 1% спалюється.

Тому ініціатива з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ дуже актуальна сьогодні — це має наблизити нашу країну до виконання директив ЄС.

Ліквідація сміттєзвалищ у Кривому Розі

У Покровському, Тернівському, Інгулецькому та Металургійному районах Кривого Рогу до кінця 2023 року ліквідують несанкціоновані сміттєзвалища. Цікаво, що суми укладених між постачальниками послуг і районними виконкомами договорів значно різняться.

11 травня цього року виконавчий комітет Покровської районної у місті раді оприлюднив намір закупити послуги з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на своїй території. Очікувана вартість становила 496 тисяч гривень.




В аукціоні взяли участь дві компанії: ФОП «Перекопський Євген Ігорович» і ФОП «Бухвалов Микола Михайлович». Переможцем став Перекопський Євген Ігорович, який запропонував ціну, нижчу від очікуваної: 421 тисячу 600 гривень.





Зазначимо, що за даними YouControl ФОП «Перекопський Євген Ігорович» працює з 2021 року та займається не тільки збиранням, вивезенням, утилізацією відходів, а й будівельними роботами. Лише у 2023 році ФОП Перекопський, як свідчать цьогорічні переможні державні тендери, уклав два договори з виконавчим комітетом Тернівської районної у місті ради та один, вищезазначений, із виконавчим комітетом Покровської районної у місті раді на ліквідацію сміттєзвалищ.

Відповідно до договору з Покровським райвиконкомом ФОП «Перекопський Євген Ігорович» до 31 грудня 2023 року повинен ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища району на 1600 кубічних метрах. Орієнтовні місця можливих утворень сміттєзвалищ зазначені в договорі.



У Тернівському районі міста цей же ФОП у травні й серпні також став переможцем двох тендерів на ліквідацію сміттєзвалищ на території району. Суми укладених договорів становлять 375 тисяч 998 гривень та 715 тисяч 995 гривень.



Слід зазначити, що в обох випадках в аукціоні брали участь інші компанії, які пропонували нижчу ціну за ліквідацію сміттєзвалищ, але через невідповідність вимогам чиновники їм відмовили: в учасників аукціону не було копій договорів оренди техніки, технічних паспортів і навіть дозволу на захоронення відходів.



Згідно з договором, укладеним у травні, ФОП зобов’язався ліквідувати сміттєзвалища до 30 червня 20223 року. Вартість його послуг мала становити 375 тисяч 998 гривень.



Планувалося зібрати, вивезти й утилізувати 700 кубічних метрів сміття з житлових масивів Бурщицький, 17-й квартал, Гвардійський, ПівнГЗК та Даманський, Веселі Терни.


Цікаво, що 11 серпня 2023 року виконавчий комітет Тернівського райвиконкому повторно уклав договір на ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ, але в переліку дислокацій додалися ще три житлові масиви, а попередні чотири так і залишилися. Цього разу з районного бюджету витратили 715 тисяч 995 гривень.

Також у договорі прописано, що загальний об’єм прибирання становить 1302 кубічних метри.


Зазначимо, що, наприклад, у Дніпрі за вивезення та ліквідацію 2043 кубічних метрів сміття зі стихійних звалищ на територіях парків і скверів комунальне підприємство «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради заплатить ТОВ «БЛАГОУСТРІЙ 2018» 749 тисяч 781 гривню.



В Інгулецькому районі Кривого Рогу договір на ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ виконавчий комітет уклав безпосередньо з підрядником, без торгів і конкуренції. У вересні виконавчий комітет районної у місті ради виклав тендер на суму 40 тисяч 2 гривні. Але самого договору з ТОВ «САПСАН-КР» чиновники не опублікували на сайті держзакупівель Prozorro, тому де саме на території району ліквідують сміттєзвалище — невідомо.



2 жовтня цього року виконавчий комітет Металургійного району виклав звіт про прибирання стихійних сміттєзвалищ на території району. Договір уклали безпосередньо з підрядником, без торгів і конкуренції. Вартість його послуг становить 49 тисяч 680 гривень.

Чиновники уклали договір із ТОВ «Екоспецтранс», яке вже багато років займається в Кривому Розі вивезенням твердих побутових відходів на міські полігони, за утримання яких і відповідає.

Зазначимо, що в місті офіційно працюють два полігони для сміття — у Саксаганському та Центрально-Міському районах. Їхня площа за даними 2021 року становила 23,8 та 7,5 гектарів. Станом на сьогодні ці полігони вважаються дійсними, тому більшість побутових і навіть відходів руйнувань потрапляють саме на міські полігони.

За даними аналітичної платформи YouControl товариство з обмеженою відповідальністю «Екоспецтранс» працює 18 років, нинішній керівник — Леонід Ліщук. Воно користується двома земельними ділянками, має у власності 58 одиниць автотранспорту.

Журналісти «Першого Криворізького» дізналися за допомогою YouControl, що загальна сума договорів підприємства «Екоспецтранс» у 2023 році сягнула 16 мільйонів 949 тисяч 858 гривень.
Тож відповідно до укладеного з виконавчим комітетом Металургійного району договору «Екоспецтранс» зобов’язався прибрати 90 кубічних метрів сміття.



Журналісти редакції «Першого Криворізького» також промоніторили подібні закупівлі в Дніпропетровській області. Схожі тендери, але на значно більші суми опублікували управління майном колишнього смт Таромське Дніпровської міської ради та комунальне підприємство «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради.




Посилання скопійовано в буфер обміну