НБУ знизив облікову ставку: на що це вплине та що варто знати криворіжцям

НБУ знизив облікову ставку: на що це вплине та що варто знати криворіжцям

Фото: НБУ

Національний банк зменшив облікову ставку від 20% до 16%, але залишив незмінними процентні ставки за своїми операціями з банками.Зміни набули чинності від 27 жовтня.

Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

Водночас регулятор не змінює процентні ставки за своїми операціями з банками.

"Правління Національного банку України ухвалило рішення від 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. Таким чином НБУ модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", — йдеться у повідомленні.

Ставки за операціями з банками залишаються без змін:

  • за тримісячними депозитними сертифікатами ставка відповідатиме "обліковій ставці + 4 відсоткові пункти" (20%)
  • за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 відсоткові пункти" (22%)
Також регулятор покращив свій прогноз зростання ВВП України 2023 року - від 2,9% до 4,9%.

Наступного року, як вважають у НБУ, ВВП зросте на 3,6%, хоча безпекові ризики збережуться. Економічне зростання відбуватиметься завдяки подальшій розбудові альтернативних шляхів постачань та збереженні м’якої фіскальної політики.

До того ж Нацбанк покращив прогноз інфляції на 2023 рік. Так, за прогнозом, рівень знизиться від 10,6% до 5,8%. Причина: вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін.

До 2024 року показники інфляції залишатимуться на однознаковому рівні, хоча рівень зросте до 9,8%.

Нагадаємо, 2 червня 2022 року НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції майже до 17% та тенденцію на перетік гривневих активів у валюту.

Облікова ставка – це орієнтир вартості грошей в економіці. Чим вища облікова ставка, тим дорожче коштує валюта і навпаки. У випадку, коли важливо приборкати інфляцію, як зараз, облікову ставку підвищують.

Коли облікова ставка підвищується, зростають ставки й за депозитами і кредитами. Відповідно, стає вигідніше заощаджувати в гривні. Це знижує тиск на ціни.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну