Які зміни чекають на криворіжців з 1 листопада

Які зміни чекають на криворіжців з 1 листопада

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 листопада.

Виплати для переселенців

В Україні працюють виплати для ВПО: 3000 гривень на місяць для дітей та осіб з інвалідність, усім іншим — по 2000 гривень. З 1 листопада 2023 року допомогу призначатимуть на сім’ю, яка вперше звернулася за виплатою, та буде надана щомісяця одному з членів сім’ї. Від початку осені для деяких категорій переселенців уже скасували право на грошову допомогу. Зокрема, до них віднесли тих ВПО, які:

  • мають депозит більш ніж 100 тисяч гривень;
  • перебувають за кордоном понад місяць без поважної причини (відрядження, стажування, догляд за хворими рідними);
  • є власниками житла, що розташоване на інших територіях ніж ті, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї;придбали житло вартість більш ніж 100 тисяч гривень;
  • придбали автомобіль, якому менш як п'ять років;
  • купили іноземну валюту або дорогоцінні метали на понад 100 тисяч гривень.

Мобілізація в Україні з 1 листопада 2023 року

Загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжено до 15 листопада 2023 року, триває вона від 24 лютого 2022. Усі чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними.

Крім військовозобов'язаних чоловіків, на військовий облік повинні стати жінки, які працюють за медичною спеціальністю. Особи, які змінюють місце проживання та переїжджають до інших міст, регіонів або закордонних країн, повинні звернутися до військового центру або консульської установи нового місця проживання протягом семи днів з метою особистої реєстрації щодо військової служби.

З 1 листопада можуть мобілізувати таких військовозобов’язаних:

  • віком від 18 до 60 років, які вважаються придатними або обмежено придатними і мають військовий досвід, перебувають у запасі і не мають власного досвіду служби, особи з інвалідністю, яких ВЛК визнає придатними або обмежено придатними, але за їх власним бажанням;
  • віком від 18 до 27 років, які проходять службу у запасі і вважаються придатними чи обмежено придатними;
  • жінки, які стоять на військовому обліку;
  • особи, які були виключені зі списку військовозобов’язаних і вилучені з військового обліку у разі якщо ВЛК вважає їх придатними і вони не скоювали тяжких або особливо тяжких злочинів.

Тарифи на комунальні послуги

Вартість електрики залишиться для українців незмінною з червневого підвищення.

Наразі всі українські споживачі платять 2,64 гривень за кВт/год. За даними Міністерства енергетики така вартість електроенергії збережеться до кінця опалювального сезону.
Українці, у яких встановлено двозонні лічильники, можуть заощадити, заплативши за світло, спожите вночі 1,32 грн за кВт/год.

Вартість водопостачання та водовідведення поки що не змінювали, тобто з початку місяця українці за ці послуги платитимуть так само, як і в жовтні.

Тариф на газ також залишився незмінним, але доставка газу коштуватиме менше. А отже, у листопаді вартість газу буде 7,96 гривень за м?. Вартість доставки для деяких споживачів зменшиться через те, що тепер ураховується тільки те газове обладнання побутових споживачів, яке функціонує і не є опломбованим.

Доплата від ООН для пенсіонерів

Також, деякі пенсіонери можуть розраховувати на доплати від міжнародних організацій. Так, додаткова фінансова допомога буде призначена тим, хто відповідає трьом критеріям:

  • офіційна пенсія має бути нижчою, ніж три тисячі гривень.
  • людина пенсійного віку з 1 березня 2023 року не отримувала додаткової фінансової допомоги від міжнародних організацій, або доплат на проживання для ВПО.
  • пенсіонер має проживати на прифронтових територіях.
Подати заявку для отримання додаткової виплати можна на платформі "єДопомога". Сума доплати буде становити різницю між 3 тисячами гривень і розміром державної пенсійної виплати, але не менше 100 гривень. Тобто, із пенсією в 2500 гривень, доплата від ООН становитиме 500 гривень.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну