Де нагляд за спорудами: криворіжці скаржаться на міст через річку Саксагань

Де нагляд за спорудами: криворіжці скаржаться на міст через річку Саксагань

Фото: Перший Криворізький

У Саксаганському районі Кривого Рогу місцеві мешканці скаржаться на аварійний стан пішохідного мосту. Він пролягає через річку Саксагань, тобто з'єднує дві вулиці Дідро та Кільцеву.

Журналісти «Першого Криворізького» поспілкувалися з містянами та спробували самі перейти через аварійний міст.

По переправі, яка пролягає через річку Саксагань ходити небезпечно, тому що більшість дощок зламані та водночас знаходяться у воді.

За словами місцевих, ситуація з мостом триває кілька років.

«Ну як оце розпочалося, так воно і є. В сенсі війна. Раніше було більш менш, а зараз так. Я бачив, як чоловіки робили, ремонтували його. Я особисто нікуди не звертався [з приводу аварійного стану моста]», — ділиться криворіжець.
Водночас у соцмережах мешканці міста теж висловлюють своє невдоволення таким станом мосту.



За словами місцевого жителя, раніше міст стояв на балансі шахти Північна, а з моменту її закриття місцевим немає куди звернутись, щоб полагодили міст.

«[Ця проблема з'явилась] коли закрилась шахта Північна. Скажу на рахунок мосту, можливо хтось і писав [скарги]. Але факт у тому, я знаю, що в нас з каналізації воду рвало, це було пів року. Можна було документальний фільм зняти. Ну а так, шахти немає, немає до кого звертатись», — каже криворіжець.
Попри небезпеку, місцеві неодноразово самі підтримували стан мосту, набивали дошки та робили саморобні кріплення.
«Самі крутили, дошки люди набивають. Раніше тут був прохід, а зараз тут зайняли [місце] городами. Добре, що школи зараз не працюють [офлайн], а то школярам попробуй дістатися», — розповідає мешканець Саксаганського району.
За допомогою Google Maps вдалося знайти фото, яке було зроблено 2 роки тому. Нижче можна побачити, який міст був і який він станом на сьогодні.



Автор фото з Google Maps: Юрій Юрескул

Крім цього, редакція "Першого Криворізького" телефонувала до виконкому Саксаганської районної ради, аби дізнатись чи є цей міст на балансі району, тобто чи утримує його райрада і коли відремонтують міст. Але, там трубку не взяли.

Також журналісти надіслали інформаційний запит щодо цієї ситуації. На момент публікації відповіді редакція не отримала.

Однак у коментарі під відео, яке оприлюднив криворіжець Анатолій Урбан Новак голова Саксаганської районної ради Василь Старовойт написав:

«На жаль, така проблема існує. Міст будували господарським методом. Без проекту, без дозволів, без документів. Звісно його не було навіть передано на баланс нікому. Міст довгий час підтримували, на скільки це було можливо, у більш-менш нормальному стані.

Район та місто маючи кошти, не має законних підстав, витрачати їх за не призначенням. Бо це вже буде нецільове використання. І відповідно кримінальна відповідальність.
Мною особисто було піднято питання, щодо взяття цього мосту на баланс району. Але експерти взагалі відмовилися визначати цей об'єкт, як міст. Не бажаючи брати на себе відповідальність, так як ніяких проектних або документів про ввід в експлуатацію не існує».




Коли відремонтують міст через річку Саксагань невідомо. Редакція онлайн-медіа продовжує слідкувати за розвитком подій, і як з'явиться нова інформація, повідомить окремо.




Відео: Даніїл Токмаков Тадеуш Бабеуш

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну