Зеленський підписав закон про “довічний” моніторинг топпосадовців

Зеленський підписав закон про “довічний” моніторинг топпосадовців

Фото: Zelenskiy / Official

26 жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав закон №9269д щодо посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP).

Про це йдеться на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

Зараз будь-яка особа, яка коли-небудь займала високу державну посаду і стала політично значущою особою, підпадає під фінансовий контроль, який діятиме пожиттєво. Зокрема, банки повинні проводити ретельний аналіз всіх фінансових операцій своїх клієнтів із статусом PEP та повідомляти відповідні контролюючі органи.

Прийняття цього закону є однією з умов, встановлених Міжнародним валютним фондом і Європейським союзом. Крім того, цей крок є важливим етапом у переговорах про можливе членство України в Європейському союзі.

Хто вважається PEP

Політично значущі особи (англійською Politically Exposed Persons - PEP ) - це особи, які займають високі посади в державі. До них відносяться, зокрема, президент, прем’єр-міністр, члени Кабінету Міністрів, секретар та заступники Ради національної безпеки і оборони, народні депутати, посли, керівники Національного антикорупційного бюро та Служби безпеки України, генеральний прокурор, голова та члени правління Національного банку, голови та судді Конституційного та Верховного судів, судді вищих спеціалізованих судів та інші високопосадові особи.

Також до категорії PEP включають членів сімей цих посадовців та осіб, які мають ділові відносини з ними.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну