Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу

Фото: Depositphotos

Сьогодні, 24 жовтня, відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Він відзначається щорічно з метою підвищення обізнаності щодо вакцинації проти поліомієліту та ліквідації поліомієліту.

Про це йдеться на сайті ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках — до смерті.

У близько 0,5% випадків захворювання поліовірус переміщується з кишківника і вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

На сьогодняшній день поліомієліт все ще є ендемічним у трьох країнах — в Пакистані, Нігерії та Афганістані, і ліквідований в іншому світі. Пакистан вважається експортером дикого вірусу поліомієліту (ДПВ) із найбільшою кількістю спалахів поліомієліту серед ендемічних країн.
Як передається поліомієліт?
Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину. Найчастіше вірус потрапляє в організм людини через брудні руки, заражені їжу та воду. Якщо вірус потрапить на побутові предмети чи іграшки, то нещеплена дитина інфікується. Жити в зараженій слині або калі інфікованої дитини вірус може протягом багатьох тижнів. З випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі. Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Якими є симптоми поліомієліту?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом. У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Які ускладнення може зумовити поліомієліт?


Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у комунальних закладах безоплатно відповідно до Календаря щеплень Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну