Штам ковіду «Еріс» виявили на Дніпропетровщині

Штам ковіду «Еріс» виявили на Дніпропетровщині

Фото: Перший Криворізький

«Еріс» — це варіант штаму коронавірусу «Омікрон». Наразі на території України методом секвенування виявлено 10 випадків підвиду штаму COVID-19 «Еріс». А саме — у 6 областях: Дніпропетровська, Закарпатська, Сумська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області.

Про це повідомляє МОЗ.

Наразі на території України циркулює близько 14 різних штамів вірусу довкола «Омікрону». У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій, які виникають, — для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності восени і взимку.

У період з 2 по 8 жовтня зареєстровано 5 186 випадків захворювання на COVID-19, 18 — летальних серед людей старше 30 років.

Симптоми «Ерісу» біль у горлі, нежить, задишка, ломота у тілі, головний біль, лихоманка. Відмінність «Ерісу» — це мутація шипового білка, який швидше вражає імунітет. Глобальний ризик для громадського здоров’я низький, вважає ВООЗ.

Аби захиститись від тяжкого перебігу COVID-19 необхідний курс із трьох щеплень. Отримання двох доз первинної вакцинації та бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Додатковий бустер можна отримати після консультації з сімейним лікарем чи у пункті щеплення, враховуючи оновлені рекомендації МОЗ.

Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні залишається безоплатною.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну