Затоплена квартира: скільки грошей відшкодує криворожанці керуюча компанія

Затоплена квартира: скільки грошей відшкодує криворожанці керуюча компанія

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

Криворожанка відсудила у керуючої компанії моральну та матеріальну компенсацію за затоплення квартири стоковими водами.

Про це йдеться у рішенні Дзержинського районного суду Кривого Рогу.

У 2023 році жінка просила суд стягнути з керуючої компанії «Житлосервіс-КР» матеріальну шкоду в розмірі 89 270,89 гривень та моральну шкоду в розмірі 50 000 гривень.

Їй на праві спільної власності належить трикімнатна квартира. Інші співвласники на час розгляду справи померли.

5 травня 2020 року стокові води затопили її квартиру на дев’ятому поверсі. Поруч з вхідними дверима на сходинковому майданчику розташована стокова труба.

Затоплення відбувалося з дев’ятого по четвертий поверхи.

Наступного дня на виклик сусідів прибули слюсар та майстер. Слюсар усунув засмічення стокової труби, а майстер оглянув наслідки затоплення, в тому числі і в квартирі жінки.

При цьому їй не надали Акт про об`єми пошкоджень від затоплення.

25 червня 2020 року криворожанка направила керуючій компанії заяву, де просила повідомити які профілактичні робіти по прочищенню стокових труб у її під`їзді бли проведені, починаючи з 2 липня 2019 року (часу попереднього затоплення) по 5 травня 2020 року.

В липні вона отримала відповідь, що нікого не було вдома, тому Акт надати не змогли.

30 грудня 2020 року жінка письмово повідомила «Житлосервіс-КР», що залучить незалежного спеціаліста, який складе акт затоплення її квартири. А також збирається через суд добиватися відшкодування.

29 січня 2021 року майстер «Житлосервіс-КР» надав Акт огляду квартири, де були зафіксовані сліди затоплення на стінах. Також в кімнатах на стінах маються старі сліди затоплення. Жінка повідомила ще про необхідність внести в Акт також ушкодження полу в коридорі.

Керуюча компанія не усунула наслідки затоплення квартири, яке відбувалося 5 травня 2020 року.

Представник «Житлосервіс-КР» повідомив суду, що жодних звернень щодо затоплення 2 липня 2019 року керуюча компанія від жінки не отримувала.

Не зверталася жінка і щодо затоплення 5 травня 2020 року. Звернулася лише 25 червня 2020 року щодо направлення комісії для складання відповідного Акту.

У зв`язку з тим, що вона на телефонні дзвінки не відповідала та була відсутня за вказаною адресою, провести обстеження та скласти Акт «Житлосервіс-КР» не мав можливості.

До того ж жінка не обґрунтувала в чому полягає моральна шкода, не навела підстави, за яких оцінює моральну шкоду саме у сумі 50 тисяч гривень.

Суд вивчив всі матеріали справи та позов задовольнив частково.

Постановив керуючій компанії виплатити жінці моральну шкоду 3 700 гривень та матеріальну шкоду внаслідок затоплення квартири в розмірі 74 663,52 гривень. Також відшкодувати судовий збір та вартість будівельно-технічної експертизи.

Читайте також: Суд зобов'язав трьох криворіжців сплатити борг керуючої компанії за 6 років



Посилання скопійовано в буфер обміну