МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть робити переливання крові

МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть робити переливання крові

Фото: Pixabay (ілюстрація)

Міністерство охорони здоров’я розширило перелік фахівців, які можуть проводити переливання (трансфузію) донорської крові. До нього додались 26 лікарських спеціальностей, переважно хірургічного профілю.

Про це повідомляє МОЗ на офіційному сайті.

Нагадуємо, що криворіжців закликають стати донорами та здати кров. Наразі потрібна кров всіх груп, особливо Перша (+) та Друга (+).

Раніше переливати кров, згідно з кваліфікаційними характеристиками, мали право лише лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи.

Відтепер, травматологам, комбустіологам, хірургам та багатьом іншим спеціалістам з відповідними навичками не доведеться проходити додаткове навчання з переливання крові. Адже вони вже ними досконало володіють.

«На жаль, останні два роки необхідність в переливанні крові зросла через травми, отримані внаслідок постійних артилерійських та ракетних обстрілів, що супроводжуються масивною крововтратою, яка повинна бути негайно заміщена. МОЗ реагує на ці реалії, розширюючи можливості надання трансфузіологічної допомоги. Наша мета – максимально наблизити донорську кров до пораненого», – йдеться у повідомленні.

Це зокрема дозволить широкому переліку лікарів, які боронять країну в лавах Збройних Сил України, використовувати кров та її компоненти для порятунку бійців на передовій. Без зволікань та зайвої бюрократії. Аналогічним чином це працюватиме й у прифронтових госпіталях.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну