Бійці ІДІЛу воюватимуть за Україну та мобілізація чоловіків старше 60 років: дайджест російської брехні за тиждень

Бійці ІДІЛу воюватимуть за Україну та мобілізація чоловіків старше 60 років: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда штампує вигадки, якими намагається задурити голову власним громадянам, про українське суспільство та військово-політичну ситуацію у нашій країні, . Але головна мета російської пропаганди — провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У Центрі протидії дезінформації розвінчують кожен з російських фейків.

Редакція «Першого Криворізького» зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: для дітей Зеленського запросили іспанське підданство




Ворожі ЗМІ з посиланням на українське інформаційне агентство УНІАН поширюють новину, нібито Володимир Зеленський просить для своїх дітей іспанське підданство. Як доказ – прикріплюють фото відповідних «документів» з «підписами» Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та Голови Європейської ради Шарля Мішеля.

Насправді, така новина на сайті УНІАН відсутня. Домен «in», з якого поширили публікацію, не відповідає дійсності, оскільки справжнім доменом для української версії сайту УНІАН є «ua», а російськомовної «net». Так звані документи також відсутні на офіційній сторінці Європейської ради, а їх оформлення не відповідає стандартам діловодства ЄС.

Фейк 2: ЗСУ обстріляли село Гроза на Харцівщині, ще й за наказом Офісу Президента




Ворожі Телеграм-канали поширюють інформацію, нібито удар по кафе у селі Гроза Харківської області завдали українські військові за наказом з Офісу Президента. За інформацією пропагандистів, у цей час там начебто «знаходилися військові ЗСУ, які зібралися на поминки побратима».

Це цинічний фейк, яким роспропаганда користується постійно після терактів проти мирного населення. Ворожі ресурси відпрацьовують схему з перекладання відповідальності за скоєний злочин і таким чином намагаються зіграти на випередження, щоб звинуватити Україну в терактах проти власного цивільного населення.

Станом на сьогодні, 6 жовтня, у результаті удару російської ракети по кафе у селі Гроза загинули 52 людини.

Фейк 3: Олена Зеленська накупила прикрас у ювелірних магазинах США




Нігерійське видання «THE NATION» поширює фото чеків нібито покупок Олени Зеленської у ювелірних магазинах під час офіційного візиту до США. Фото також поширюють російські ЗМІ. Верифікувавши інформацію в Офісі Президента Центр повідомляє, що це фейк.

На «чеку» вказана дата 22 вересня 2023 року, в той час як 22.09.2023 Перша леді разом з Володимиром Зеленським перебували з офіційним візитом у Канаді, що фізично унеможливлює перебування Зеленської в час, вказаний на фейкових чеках, у зазначених ювелірних магазинах Нью-Йорку.

Також перед Канадою був офіційний візит до Вашингтона, де Перша леді разом із Президентом відвідала меморіал Пентагона у Вашингтоні, споруджений на честь 184 жертв терористичної атаки 11.09.2001, та провела низку зустрічей, зокрема з Джилл Байден.

Фейк 4: бійці ІДІЛу воюватимуть за Україну проти Росії




Російський пропагандист з Ірландії Чей Боуз на сторінці в Х опублікував матеріал з devend. online, який ведеться іншою проросійською пропагандисткою родом з Нідерландів Сонею ван ден Енде. У дописі йдеться про нібито домовленість між Україною, США та Іраком щодо відправки бійців ІДІЛу в Україну.

У своєму матеріалі авторка статті посилається на відео «колишнього працівника МЗС Іраку Хасана Фаділа», який нібито бачив лист від Президента України з проханням передати деяких ув'язнених з Іраку в Україну для ведення бойових дій проти військ РФ. Ця інформація не відповідає дійсності. Немає жодних доказів, які підтверджують справжність такого «документа».

Також у мережі немає жодної інформації про «колишнього працівника» МЗС Іраку, а його ютуб-канал (створений 30 вересня 2022 року) має лише одного читача та одне відео, яке з'явилося там 27 вересня 2023 року, що свідчить про штучність і підготовку до проведення інформаційної кампанії.

Фейк 5: в Україні мобілізують чоловіків старше 60 років




Ворожі Телеграм-канали поширюють інформацію, нібито в Україні планують мобілізовувати чоловіків старше 60 років. У своїй «новині» пропагандисти посилаються на законопроєкт №10084 про внесення змін до частини 2 статті 22 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо реалізації права осіб на перебування на військовій службі.

Насправді це маніпуляція, яка не відповідає дійсності. У проєкті закону вказано, що військовослужбовці ЗСУ, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі – без обмежень по віку.

Подібні висловлювання мають на меті виправдати військову агресію рф, дискредитувати Україну та її західних союзників. Окрім цього, вони є продовженням наративу про те, що «Україна — несамостійна держава, яка немає права вибору».

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну