На Дніпропетровщині спалах гепатиту А: як вберегтися

На Дніпропетровщині спалах гепатиту А: як вберегтися

Фото: Перший Криворізький

У Дніпропетровській області зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. Що це за інфекційне захворювання та як уберегтися від нього.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського центру контролю та профілактики хвороб.

Гепатит А - це вірусне захворювання печінки, яке також називають"хвороба брудних рук" або "хвороба Боткіна". Цей вірус потрапляє в організм людини через споживання забрудненої їжі або води, а також при тісному фізичному контакті з інфікованою особою.

Діти найбільш вразливі до гепатиту A, але можуть захворіти всі без винятку. Інкубаційний період може тривати кілька тижнів, а одужання іноді займає кілька місяців. Окрім ураження печінки, у деяких випадках гепатит А може впливати на нирки, підшлункову залозу, викликуючи болі в суглобах та, в окремих випадках, призводити до летального результату.

Зараз не існує специфічного лікування для вірусного гепатиту A. Найефективнішим методом профілактики є вакцинація. Вакцини від гепатиту A, що доступні на фармацевтичному ринку України, дозволені для використання в дітей від одного року. Курс вакцинації передбачає дві дози з інтервалом у 6 місяців. Особливо важливо отримати вакцину проти гепатиту A для дорослих, які працюють у галузі громадського харчування, харчовій промисловості, водопостачанні та каналізації.
У випадку контакту невакцинованої особи з інфікованою гепатитом A (особливо через близький фізичний чи сексуальний контакт), рекомендується екстрене щеплення протягом 2 тижнів.

Також слід дотримуватися елементарних правил гігієни:
  • Регулярно мийте руки милом, особливо перед їжею.
  • Споживайте тільки кип'ячену або фільтровану воду.
  • Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.
  • Забезпечуйте чистоту рук, іграшок та предметів побуту.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну