Україна просить у партнерів ракети для ударів по Ірану, Сирії та Росії: дайджест російської брехні за тиждень

Україна просить у партнерів ракети для ударів по Ірану, Сирії та Росії: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда штампує вигадки про українське суспільство та військово-політичну ситуацію у нашій країні, якими намагається задурити голову власним громадянам. Але головна мета російської пропаганди — провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У Центрі протидії дезінформації розвінчують кожен з російських фейків.

Редакція «Першого Криворізького» зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: Україна попросила в Заходу ракети великої дальності для ударів по Ірану, Сирії та Росії




Російські Телеграм-канали з посиланням на британську газету The Guardian поширюють інформацію, що Україна нібито попросила в Заходу ракети великої дальності для ударів по Ірану, Сирії та Росії.

В оригіналі статті автор розповідає про процес виробництва та закупівлі дронів Росією, а також цитує начебто секретний документ, згідно з яким серед можливих пропозицій «з боку західних союзників України, від яких вони, ймовірно, відмовилися б, є «ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії та Росії».

Також в публікації йдеться, що «це може здійснюватися силами оборони України за умови надання партнерами необхідних засобів ураження».

Ця інформація є неправдивою, а джерелом цього інформаційного вкиду є анонімний авторитет. Окрім того, у статті відсутні будь-які конкретні докази, а висновки робляться на здогадках.

Фейк 2: 4 жовтня між Україною та Росією відбудуться «мирні переговори»




У TikTok поширюються відео, що начебто 4 жовтня 2023 року між Україною та Росією відбудуться «мирні переговори». За змістом відео, саме 4 жовтня РФ поставить Україні ультиматум: «або мир, або справжня війна, яку Росія ще не починала».

Проаналізувавши цю дезінформаційну кампанію, аналітики Центру дійшли висновку, що вперше таке відео опублікував російський користувач 11 вересня, у якому він посилався на «заяву» голови ради федерації РФ В.Матвієнко, начебто «4 жовтня все буде вирішено».

Насправді подібної заяви Матвієнко не існує, як і того, що 4 жовтня відбудуться «мирні переговори».

Ця кампанія є продовженням однієї з сезонних короткострокових кампаній інформаційного впливу, яка вперше була зафіксована у вересні 2022 року та мала ідентичний зміст.

Фейк 3: у Франції українських біженців виганяють на вулицю заради нелегалів з Африки




Ворожі ресурси поширюють сюжет французького телеканалу CNews, підписуючи його маніпулятивним заголовком: «У Франції українських біженців виганяють на вулицю заради нелегалів з Африки».

Насправді у сюжеті телеканалу не йде мова про те, що українських біженців виганяють зі школи на вулицю заради мігрантів з Африки. Хоча українські біженці дійсно проживали у школі деякий час, на момент заселення туди мігрантів їх у будівлі вже не було.

Фейк 4: У Венеції з'явилося графіта, на якому висміюється український контрнаступ




Ворожі Телеграм-канали поширюють скріншот з нібито статті інформаційного агентства ANSA, де розповідається про графіті у Венеції, яке пов'язане з українським контрнаступом.

За словами пропагандистів, воно прямо показує суть контрнаступу. Насправді скріншот, який поширює російська пропаганда, є фейковим. На сайті видання відсутня такая стаття, як і фото так званого графіті.

Фейк 5: США та ЄС знищують Україну у своїх інтересах




Про це колишній прем'єр України та зрадник Азаров написав у своєму Телеграм-каналі.
Такі заяви є дезінформацією. Навпаки, США та ЄС підтримують Україну в її боротьбі за незалежність і суверенітет. Також вони надали Україні значну фінансову та військову допомогу, яка допомогла Україні відбити російську агресію.

Подібні висловлювання мають на меті виправдати військову агресію рф, дискредитувати Україну та її західних союзників. Окрім цього, вони є продовженням наративу про те, що «Україна — несамостійна держава, яка немає права вибору».


Посилання скопійовано в буфер обміну