Фіктивні медичні документи: на Дніпропетровщині перекрили канал втечі «ухилянтів» за кордон

Фіктивні медичні документи: на Дніпропетровщині перекрили канал втечі «ухилянтів» за кордон

Фото: СБУ

На Дніпропетровщині Служба безпеки України заблокувала ще один канал незаконного виїзду громадян призовного віку за межі України на підставі фіктивних медичних документів.

Про це йдеться на сторінці Управління СБ України у Дніпропетровській області.

За даними слідства, протиправну схему організувала мешканка Дніпра. За 2 тисячі доларів США жінка пропонувала потенційним призовникам повний пакет документів, який «допомагав» їм уникнути призову і втекти за кордон.

Для реалізації «схеми» фігурантка залучала своїх спільників у медичних закладах і центрах комплектування та соціальної підтримки. Потенційних клієнтів підшукувала виключно серед знайомих та близького оточення, дотримуючись конспірації.

За допомогою підроблених печаток медичних установ регіону та особистих штампів лікарів вона виготовляла «лікарські висновки» з неіснуючими діагнозами і фальсифіковані довідки про хронічні хвороби пацієнтів.

На підставі підроблених медичних документів з наявністю «тяжких діагнозів» військово-лікарські комісії територіальні центри комплектування виносили рішення про непридатність до воєнної служби.

Завдяки оперативному реагуванню СБУ, канал незаконного виїзду чоловіків був заблокований, а організаторку затримали під час отримання останнього траншу грошової винагороди.


Під час обшуків у фігурантки кримінального провадження правоохоронці вилучили чорнові записи, підроблені печатки і штампи медичних установ, а також грошові кошти у різних валютах.

Крім того, в одному з ТЦК Дніпропетровщини вилучили медичну документацію та військові квитки військовозобов’язаних, які обґрунтовано підозрюються у поданні фальсифікованої документації щодо стану здоров’я.

Наразі організаторці каналу повідомили про підозру за незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Суд їй обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Перевіряється інформація щодо причетності до функціонування протиправної схеми інших осіб, в тому числі посадовців відповідних структур.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну