День вчителя 2023: коли вітати українських педагогів

День вчителя 2023: коли вітати українських педагогів

Фото: Перший Криворізький

Щоосені українські вихователі, вчителі, викладачі та репетитори відзначають своє професійне свято — День вчителя в Україні. У цей день варто привітати рідних і знайомих вчителів, подякувати їм за важливу і відповідальну працю. Всього в Україні налічується понад 400 тисяч вчителів і понад 100 тисяч вихователів дитячих садків.

Через карантин, а потім через повномасштабне вторгнення Росії в Україну українським педагогам доводиться навчати дітей дистанційно. Онлайн-навчання стало невід’ємною частиною життя українських дітей та вчителів.

День вчителя відзначають щороку в першу неділю жовтня в Україні. У 2023 цей день припав на 1 жовтня. Традиційно привітання від учнів та їх батьків викладачі отримують у п'ятницю, в останній робочий день перед святом. Цього року вчителів можна вітати у п'ятницю 29 вересня, або ж у понеділок, 2 жовтня.

Офіційно свято було засновано в 1994 році за указом Леоніда Кучми. У світі Міжнародний день вчителя відзначається 5 жовтня з ініціативи ЮНЕСКО з 1966 року.

Як відзначають День вчителя в Україні

До Дня вчителя в українських школах зазвичай проводять день самоврядування. На честь майбутнього свята в п'ятницю перед Днем вчителя старшокласники вели уроки у молодших класів, а викладачі в цей робочий день відпочивали.

Така цікава традиція була в багатьох українських школах. Під час повномасштабної війни її поки не дотримуються.

Вчителі також мають міжнародне професійне свято Міжнародний День вчителя (World Teachers' Day) у 2023 році відзначається в більшості країн світу 5 жовтня.

Мета Міжнародного дня вчителя полягає у тому, щоб нагадувати необхідність надавати підтримку вчителям - тоді вони зможуть передавати знання наступним поколінням. Понад сто країн світу приєдналися до святкування Всесвітнього дня вчителя. Але кожна країна обирає свій шлях святкування.

Це стосується не лише способу відзначення (заходів, подарунків, премій), а й дня свята – деякі країни перенесли його на іншу дату. Проте торжество від цього не перестає бути міжнародним.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну