Вілкул геть: у Кривому Розі пройшов мітинг

Вілкул геть: у Кривому Розі пройшов мітинг

Фото: Перший Криворізький

"Вілкул, геть", "Одна держава — один закон", “Гроші міста на ЗСУ”: з такими гаслами вийшли криворіжці на мирний мітинг 23 вересня.

Волонтери, рідні військових та полонених, громадські активісти та небайдужі криворіжці зібрались на 95 кварталі біля Народної стели героїв. Звідти колона рушила до будівлі криворізького міськвиконкому.

Містяни збирали підписи під зверненням до керівників обласної та районної військових адміністрацій, аби вони забезпечили додержання законності у Кривому Розі.

Володимир Фоміцький, доброволець батальйону «Кривбас» та активіст ГО "Євромайдан Кривий Ріг" розповів, що відкриті 2 справи проти Олександра та Юрія Вілкулів та справа проти бездіяльності очільників районної та обласної військових адміністрацій. Володимир нагадав імена криворіжців, які раніше брали активну участь у , які раніше брали активну участь у громадських та політичних подіях, але загинули у війні, яку розпочала РФ проти України. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Вікторія Руднік наголосила на тому, що вимоги, висловлені учасниками попередньої акції до депутатів міськради з метою відновлення правопорядку в місті, досі не розглянуті, і криворіжці не отримали жодних відповідей. Депутати не провели зустрічі з учасниками акції та не вжили жодних дій, очікуваних від них учасниками акції.

Також Вікторія повідомила, що підготувала звернення до начальника Криворізької районної військової адміністрації, Євгена Ситниченка, та начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації, Сергія Лисака, закликаючи земляків підтримати ці звернення своїми підписами.

Криворіжці вимагають від начальника Криворізької РВА Євгена Ситниченка:

1. Невідкладно розібратися з ситуацією і надати офіційний документ, який підтверджує офіційну посаду Олександра Вілкула, з зазначеними обов’язками, відповідальністю і наказом про призначення.
2. Відповідно до статті 18 Закону України «Про звернення громадян» надати право бути присутніми при розгляді нашого звернення, завчасно попередивши про дату, час та місце розгляду скарги.
3. У разі відсутності офіційного документа щодо офіційної посади Олександра Вілкула, звернутися з заявою до Служби Безпеки України щодо повалення Конституційного ладу, який чинить група осіб (Юрій Вілкул, Олександр Вілкул, Третяк Вікторія, Піскун Олександр та інших, якщо такі вам відомі) , що підпадає під ч.3 ст.109 Кримінального Кодексу України.
4. Через комунальні радіо і телеканали міста Кривий Ріг, Криворізького району, Дніпропетровської області, а також загальноукраїнському інформаційному телемарафоні "Єдині новини" зробити офіційну заяву про статус Олександра Вілкула та поданої вами заяви до СБУ щодо повалення Конституційного ладу, який чинить група осіб (Юрій Вілкул, Олександр Вілкул, Третяк Вікторія, Піскун Олександр та інших, якщо такі вам відомі).

5. Офіційно повідомити всі державні органи, органи місцевого самоврядування та військові частини щодо статусу Олександра Вілкула та припинення виконувати його накази і заборонити вільний доступ, ним, на їхні території.

Від начальника Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака вимагають:

1. Невідкладно розібратися з ситуацією, чому Орлов Володимир покривав незаконне призначення Олександра Вілкула на посаду начальника військової адміністрації Кривого Рогу.
2. Розібратися, чому звернення адресоване на Ваше ім’я 27.02.23р.розглядалось заступником Орловим Володимиром і чи було Вас поставлено до відома.
3. Надати докази щодо Вашої офіційної заяви 08.03.23р. про громадську організацію під назвою «Рада оборони Кривого Рогу» або «Рада оборони міста», яку очолює Олександр Вілкул, або офіційно спростувати цю заяву та повідомити про офіційний статус Олександра Вілкула, підкріпивши офіційним документом, якщо він займає будь-яку офіційну посаду, або має повноваження, які на нього переклав його батька з 24.02.2022 року.
4. Порушити питання, перед Президентом, за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил України про утворення військової адміністрації в місті Кривий Ріг з наділенням начальника цієї адміністрація повноваженнями міського голови.
5. Відповідно до статті 18 Закону України «Про звернення громадян» надати право бути присутніми при розгляді нашого звернення, завчасно попередивши про дату, час та місце розгляду скарги.
6. Подати заяву до Служби Безпеки України про негайне реагування щодо повалення Конституційного ладу групою осіб під час воєнного стану: Вілкулом Юрієм, Вілкулом Олександром, Третяк Вікторією, Піскуном Олександром та інших, якщо такі вам відомі.

Також перед містянами виступила Антоніна Маружко, активістка ГО “Основи Свідомості”. Вона говорила про відсутність надійних укриттів у навчальних закладах міста та на громадських зупинках.

Пізніше слово взяв Юрій Понькін, голова ГО “Рух без меж”. Він наголосив на тому, що у місті витрачають кошти платників податків на ремонт доріг, проте не враховують державні будівельні норми і ігнорують потреби людей з інвалідністю, кількість яких у місті зростатиме через війну.

Під час мітингу родичі військовослужбовців висловлювали побоювання щодо необхідності проведення ротації. Вони зазначали, що в тилу, включаючи військкомати, на ключових посадах працюють здорові люди, які могли б змінити своїх родичів на передовій. Також було висловлено критику щодо недосконалостей у проведенні ВЛК (Військово-лікарська комісія) та перевищення повноважень начальниками медичних служб структурних підрозділів бригади.

Більше дивіться у відео

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну