Продаж українських дітей на органи та польський президент у базі «Миротворця»: дайджест російської брехні за тиждень

Продаж українських дітей на органи та польський президент у базі «Миротворця»: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Кожного тижня російська пропаганда намагається задурити голову власним громадянам придумуючи нові казочки. Але головна мета російської пропаганди — провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У Центрі протидії дезінформації розвінчують кожен з російських фейків.

Редакція "Першого Криворізького" зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: Україна перетворилася на нацистську державу і пригнічує національні меншини




Ворожі Телеграм-канали поширюють інформацію, нібито через прийняття Верховною Радою поправок до Закону «Про національні меншини (спільноти) України» Україна стала нацистською державою.

За словами пропагандистів, поправки містять пункти, які утискають права національних меншин в Україні.

Ці заяви є абсолютно безпідставними. Прийняті зміни не утискають права та свободи національних меншин, а навпаки розширюють їх та конкретизують.

Зміни в законодавстві були спрямовані на приведення деяких норм вказаного закону у відповідність до положень Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року.

До того ж, Росія також підписала та ратифікувала Рамкову конвенцію про захист національних меншин.

Фейк 2: з 2014 року в українських дітей продають на органи за кордон




Ворожі ресурси поширюють заяву секретаря радбезу РФ Патрушева, начебто «в Україні одразу після кривавого держперевороту в 2014 році почала діяти мережа з продажу дітей за кордон. Те, що до неї залучили керівників великих українських клінік, може свідчити про продаж дітей на органи».

Насправді ця заява не має нічого спільного з реальністю. Країна-терорист вже не вперше поширює фейки про продаж українських дітей на органи за кордон.

Ця інформаційна кампанія використовується пропагандистами ще з 2014 року з метою дискредитації військово-політичного керівництва України та створення негативного іміджу України в очах міжнародної спільноти.

Фейк 3: президента Польщі Анджея Дуду було внесено в базу українського «Миротворця»




Ворожі ресурси поширюють інформацію, нібито президента Польщі Анджея Дуду було внесено в базу українського «Миротворця» через заборону на імпорт українського зерна. Ця інформація – чергова вигадка російської пропаганди.

Насправді на сайті ресурсу немає жодних згадок про польського лідера.

Ворожа пропаганда намагається дискредитувати Україну в очах польских громадян, щоб зіпсувати відносини двох дружніх країн.

Фейк 4: охоронець Зеленського влаштував бійку у барі в Нью-Йорку

Ворожі Телеграм-канали поширюють сюжет нібито від американського видання USA Today про те, що співробітник охорони, який супроводжував українську делегацію на чолі з Володимиром Зеленським у Нью-Йорку, влаштував бійку в одному з місцевих барів. За сюжетом, охоронець змушував відвідувачів кричати «Слава Україні», а коли ті відмовилися – він почав бійку.

Насправді такого сюжету не існує. Це можна перевірити на сайті та сторінках у соціальних мережах американського видання, ru-пропаганда свідомо створює подібні фейки, щоб дискредитувати Президента України на міжнародній арені.

Фейк 5: російські пропагандисти копіюють зовнішній вигляд оригінальних сторінок українських ЗМІ та просувають прокремлівські наративи
Росіяни створюють клони українських медіа. Такі псевдо-медіа рясніють заголовками на кшталт: "Україна продає дітей на нелегальних ринках" і "ухилянти ховаються у вишах".

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на своєму Telegram-каналі Spravdi.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки фіксує чергову атаку ворога на популярні ресурси України – вони копіюють зовнішній вигляд оригінальної сторінки і просувають прокремлівські наративи.

Для клонування і розповсюдження своєї брехні, російські фейкороби обрали "УНІАН", "Економічну правду" та UNN – Українські національні новини.

Важливо звернути увагу, що від оригінальних фейкові відрізняє навіть адреса, яка має закінчення ".org" або ".com" замість ".ua".

Подібні інформаційні викиди створені з метою провокацій та дискредитації України. Дотримуйтесь інформаційної гігієни й довіряйте лише джерелам верифікованої інформації.

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну