Нас не чують: громадські активісти перевірили якість ремонту дороги в Кривому Розі

Нас не чують: громадські активісти перевірили якість ремонту дороги в Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Багатодітна криворожанка Єлизавета Суботько веде трирічного Матвія за руку щойно відремонтованою вулицею Кобилянського. Іншою рукою жінка штовхає дитячий візочок, у якому спить двомісячний Макар. Раз у раз Єлизавета ногою поправляє візок, аби він не скочувався з тротуару на проїжджу частину, де одна за одною пролітають вантажівки.

Єлизавета погодилась на прохання «Першого Криворізького» проінспектувати ремонт вулиці Кобилянського в Центрально-Міському районі. До неї долучились і активісти громадських організацій.


«Тут досить незручні пішохідні переходи, доводиться виїжджати спочатку на проїжджу частину для того, щоб дістатися пішохідного переходу. Це досить незручно, тому що тут їздять вантажівки, і це дуже небезпечно для маленьких діток. Також треба спочатку підняти коляску, опустити — це для мене доволі важко. Посеред тротуару стоять незрозумілі стовпчики, з візочком проїхати неможливо, доводиться виїжджати на проїжджу частину, щоб їх обійти», — говорить Єлизавета.



Активісти ГО «Рух без меж» перевірили вулицю Кобилянського на безбар’єрність і відповідність будівельним нормам.

На думку активістів, користуватись цією дорогою люди з інвалідністю не зможуть.

«Особливу небезпеку для людей із порушеннями зору становить відсутність тактильних смуг перед з’їздами на дорогу. Дуже важливо, щоб ці смуги були, адже їх відсутність становить небезпеку не лише для людей із порушенням зору, а і в принципі для всіх оточуючих теж», — каже Юлія Ворман, активістка «Руху без меж».


Ірина Новіцька — паралімпійка, разом зі своїм чоловіком Миколою Тараном жінка займається паверліфтингом. Проінспектувавши обидві сторони вулиці Кобилянського, Ірина поділилася враженнями: «Сторона, що ближча до кінотеатру, більш-менш нормальна, можна розминутися двома візками. По іншій стороні можна проїхатись, лише якщо вузький візок. Якщо він ширший, абсолютно не можна розминутися, у деяких місцях доводиться виїжджати на дорогу. З’їзди з тротуарів всюди надто круті, і вони зроблені під кутом 45. Тобто навіть за сухої погоди легко можна вискочити на дорогу, а рух на вулиці швидкий, і їздять фури».

Пригальмовувати при з’їздах і долати пішохідний перехід Ірині було складно попри сильні руки.

«Це доволі небезпечно навіть зараз, коли суха погода. Якщо б погода дощова, сніжок випав, лід — проїхати було б неможливо», — додає жінка.

Велоактивістка та співзасновниця ГО «Велокривбас» Анна Атаманчук вважає, що рух вулицею Кобилянського небезпечний для велосипедистів та інших учасників дорожнього руху.

«Тут облаштували подушки безпеки, і вони побудовані так, що люди не можуть зрозуміти, чи це пішохідний перехід, чи це “лежачий поліцейський”. Є заниження бордюрів у місцях, де воно не потрібне. Там немає ані пішохідного переходу, ані елементів, які дозволяють зрозуміти, що тут можна піднятися на пішохідну частину», — говорить Анна.


Жінка вважає, що виконавці робіт і замовник мають переробити недоліки, які виявили громадські активісти.

За результатами інспекції активісти «Руху без меж» звернулись із заявами до Департаменту розвитку інфраструктури міста і до архітектурно-будівельної інспекції.



Заступник міського голови Олександр Катриченко у відповідь на звернення надав інформацію про те, що ремонт дороги на вулиці Кобилянського не завершений. Це суперечить інформації, опублікованій 11 липня на офіційному сайті міськради.


Ремонт виконувало ТОВ «Весташляхбуд», як і майже всі ремонти доріг у Кривому Розі.

На запит редакції «Першого Криворізького» про вартість ремонту дороги на вулиці Кобилянського Департамент розвитку інфраструктури міста відповіді не надав, а назвав загальну суму, виділену з бюджету Кривого Рогу на поточний ремонт вулиць і доріг.




Також ДРІМ постійно перераховує кошти за ремонт вулиць і доріг, проте за які саме, наразі невідомо.

У 2021 році в Україні затвердили Національну стратегію безбар’єрності, існують закони, постанови, державні будівельні норми, а ремонти доріг у Кривому Розі продовжують робити абияк, вважає Юрій Понькін.

«“Руху без меж” 5 років. Весь цей час ми постійно вказували владі на недоліки. Вони не задумуються про те, що зараз війна і в місті буде велика кількість поранених бійців, у тому числі й на кріслах колісних, і з порушенням зору», — говорить Юрій.


Редакція продовжить стежити за розвитком подій.

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну