Меморіал загиблим саксаганцям створять у сквері на вулиці Спаській

Меморіал загиблим саксаганцям створять у сквері на вулиці Спаській

Фото: Перший Криворізький

Меморіал мешканцям Саксаганського району Кривого Рогу, які загинули на війні з Росією, створять у сквері колишнього кінотеатру «Юність» на вулиці Спаській.

Про це повідомляє членкиня робочої групи, мешканка Кривого Рогу та співорганізаторка руху «Місто Героїв» Катерина Станкевич.

Авторкою ідеї створення меморіалу є дружина загиблого Героя Тетяна Корольова. Для 1kr.ua Тетяна дала коментар:

Горе не оминуло і нас.
Я втратила чоловіка, а мої діти — батька. Мужньо захищаючи незалежність нашої країни, мій чоловік загинув у червні 2022 року.
Гуляючи вулицями міста, я помітила, що майже ніде немає пам'яток про героїв повномасштабної війни, про тих, хто боронив нас та героїчно віддав своє життя, щоб жили ми.
Зауважу, що по Україні навіть в маленьких містечках є алеї пам'яті. Саме тому я замислилася над ідеєю створення Алеї Пам'яті Героїв Саксаганського району. Поясню — мій чоловік був мобілізований саме в Саксаганському районі, як і багато інших хлопців.
Василь Володимирович Старовойт, голова Саксаганської районної ради, вислухав мене і підтримав цю ідею. Для подальшого втілення проєкту ми зібрали однодумців, цих, хто теж втратив близьких у цій жахливій війні.
Після засідань Саксаганського райвиконкому, стартував конкурс проектів комплексу на честь пам'яті загиблих саксаганців за незалежність України.
Прошу Вас, жителі Саксаганського району та усього міста, підтримати проєкт. Бо це наші герої, і ми повинні пам'ятати, і цю пам'ять передавати з покоління в покоління.





Тетяна, авторка ідеї, разом із чоловіком


Раніше ми писали, що у Кривому Розі проходить конкурс ескізів меморіального комплексу у Саксаганському районі. Долучитись і надіслати своє бачення може кожен мешканець Кривого Рогу, який хотів би це зробити. Проєкт можна надіслати поштою чи подати особисто на адресу: організаційний відділ виконкому Саксаганської районної у місті ради, вул. Володимира Великого, 32, кабінет 203, місто Кривий Ріг, 50071, або надіслати електронною поштою на адресу: [email protected], контактна особа – Ірина Цилінська, завідувачка оргвідділу, (0564) 94 82 17.

З умовами конкурсу можна ознайомитися за посиланням


Катерина Станкевич, сестра загиблого саксаганця Олексія Різниченка, висловила таку думку:

Створення цього меморіалу може бути першим прикладом ідеальної співпраці районної ради і громади. Ініціатива належить родинами, вони ж входять до складу робочої групи та комісії. Це означає, що нас готові слухати та йти на діалог. Це прекрасно. Задача громади зараз - не прогавити свій шанс. Ми повинні активно обговорювати це, поширювати інформацію на всеукраїнському рівні, залучати відомих архітекторів та архітектурні агенції. В нас є шанс зробити внесок у збереження пам'яті про загиблих саксаганців. Маємо зробити це гідно.


Нагадаємо, що «Перший Криворізький» власними силами створює текстові меморіали загиблих військових з Кривого Рогу та Криворізького району. Якщо у вас є бажання, щоб про вашу близьку людину зробили такий, напишіть 1kr.ua в особисті повідомлення у соцмережах або на пошту [email protected]

Посилання скопійовано в буфер обміну