У Кривому Розі встановлять модульні укриття

У Кривому Розі встановлять модульні укриття

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» зробила огляд закупівель модульних укриттів у різних містах Дніпропетровщини.

Кривий Ріг

У Кривому Розі з’являться 35 модульних тимчасових споруд для укриття.

31 серпня управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому Криворізької міськради оголосило відкриті торги на придбання 35 модульних тимчасових споруд для укриття населення на випадок збройних атак армії РФ, яка веде проти України відкриту війну. Очікувана вартість закупівлі становить 40 мільйонів гривень.

Укриття має складатися з окремих взаємозв’язаних частин, що зводяться за короткий час зі спеціальних конструкцій.

Вимоги до споруди:
  • споруда повинна складатися з основного приміщення і тамбура;
  • площа основного приміщення має забезпечити одночасне перебування 21 людини з розрахунку не менше 0,6 м2 на людину;
  • висота основного приміщення має становити 2000–2200 мм;
  • ширина основного приміщення за внутрішніми замірами — 2500–2700 мм;
  • дверний проріз — не менше 900х1900 мм;
  • споруда повинна бути повністю вироблена із залізобетону та передбачати окреме розташування, мати два окремі виходи назовні та два тамбури;
  • вхід / вихід боковий;
  • тамбур не рахується в площу споруди при розрахунку місткості. Внутрішні розміри тамбура №1 — не менше 2000х2500х2000 мм; внутрішні розміри тамбура №2 — не менше 2000х2500х1000 мм;
  • товщина стін, перекриття та підлоги має забезпечувати необхідні захисні властивості укриття. Вони мають витримувати надлишковий тиск 300 кПа без перевертання та руйнування конструкції;
  • елементи укриття повинні мати протиосколкову сітку у внутрішній поверхні стін і стелі;
  • оштукатурювання та облицювання керамічною плиткою не дозволяються;
  • вікна відсутні.

Вентиляція в такому укритті має бути природною, у ньому має бути не менше двох вентиляційних отворів для встановлення спеціального обладнання (за потреби) розміром не менше 120 мм у діаметрі. Лавки для сидіння — 9 метрів погонних.

Кожна споруда має бути обладнана одним LED-світильником із датчиком руху і металевим пандусом для дитячих та інвалідних візків розміром 2400х1250 мм.

Постачальник має забезпечити внутрішнє та зовнішнє оздоблення стін, підлоги, стелі (фарбування, нанесення логотипа). Про який саме логотип ідеться, наразі невідомо.

Єдиним учасником аукціону в останні хвилини перед закриттям прийняття пропозицій стало ТОВ «Завод залізобетонних виробів “Дорожні та енергетичні конструкції”» з пропозицією в 39 991 186,20 гривні. Станом на момент підготовки матеріалу, 19 вересня, учасник очікував рішення. Чи підпише криворізька влада договір з товариством угоду, наразі не відомо. Редакція додатково повідомить про результати торгів. “Перший Криворізький” відстежує, куди влада витрачає кошти платників податків у спецпроєкті “Бюджет Кривого Рогу”.

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, товариство зареєстроване в грудні 2019 року в Києві, керівник — Олександр Мазурок. Він є керівником іще чотирьох компаній.



Цьогоріч ТОВ «Завод залізобетонних виробів “Дорожні та енергетичні конструкції”» отримало держзамовлень від 64 замовників з усієї України на загальну суму 212 152 588 гривень. Серед інших є і замовлення модульних захисних споруд.

Кринички

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Криничанської селищної ради Дніпропетровської області придбав у ТОВ «Завод залізобетонних виробів “Дорожні та енергетичні конструкції”» найпростіше укриття цивільного захисту у вигляді модульної швидкоспоруджуваної будови на 70 людей (заглибленої, із двома виходами) вартістю 2 221 579,20 гривні.


Новомосковськ

У Новомосковську Дніпропетровської області управління ЖКГ замовило 20 укриттів місткістю до 50 осіб.


Споруда із залізобетонних прямокутних ланок внутрішнім розміром 2,6х2 м, завдовжки не менше 1 м та плит, які закривають торці споруди. Усі елементи мають герметизуючий ущільнювач. В укритті передбачений тамбур для запобігання потраплянню уламків усередину споруди. Ширина проходу — не менше 900 мм. Споруда повинна містити два входи.

Також укриття обладнане лавами завдовжки 23 метри, трьома світильниками, трьома розетками, шістьма електричними інфрачервоними обігрівачами, які мають іти в комплекті з шафою керування системою опалення. У споруді встановлені системи вентиляції та металеві двері.

Підрядник має пофарбувати, доставити та встановити укриття.
Переможцем стало ТОВ «Науково-виробниче об’єднання “Біоенергетика”» з пропозицією в 30 010 000 гривень.

Вартість захисту однієї людини в модульному укритті в різних містах, за нашими підрахунками:
  • Новомосковськ — 30 010 гривень;
  • Кринички — 31 736 гривень;
  • Кривий Ріг — 54 409 гривень.

Репутація ТОВ «Завод залізобетонних виробів “Дорожні та енергетичні конструкції”» в медіа нейтральна. Фірму згадують у кількох сюжетах про модульні укриття на Волині та Харківщині.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну