Криворізький лелека Льоха: що говорить з цього приводу орнітолог

Криворізький лелека Льоха: що говорить з цього приводу орнітолог

Фото: Перший Криворізький

На центральних вулицях Кривого Рогу часто можна побачити лелеку, який спокійно гуляє та контактує з людьми. Містяни навіть його вже прозвали Льохою.

Журналістка редакції «Першого Криворізького» поспілкувалася з орнітологом, як говорить, що зустрічі білих лелек на вулицях населених пунктів не таке вже рідкісне явище. Білий лелека, або чорногуз — типовий синантроп.

«Раніше вже реєстрували подібні випадки на Даманському кілька років тому. Птах нахабно випрошував їжу, відбирав її у котів та собак, зовсім не боявся присутності людини, йшов на контакт. Є така ж історія кілька років тому в Балаклії Харківського області, подібне цього року в центрі Кропивницького.

«Наш» лелека цього літа та осінню перелітає в місті з місця на місце. Бачили його і на Дружбі, Бажаново та житлових кварталах Саксаганському районі міста»,
— розповідає орнітолог Валерій Коцюруба.


Валерій Коцюруба говорить, що попри контактність птахів з людьми, підгодівля їх «чим завгодно» може нести серйозну загрозу життю та здоров’ю птаха. Корми повинні бути природними, а підгодівля хлібом, ковбасою, може зашкодити. Також проблема приручення птаха в тому, що він звикає до постійного підгодовування, залежності та вчасно не відлітає під час міграції.

«Скоріше за все, криворізький Льоха просто «прив'язаний» до людини, бо був доглянутий ще підранком, або був хворим, кволим, а можливо за ним доглядали ще в молодому віці. Звідси така «терпимість» до присутності людини. Такі птахи нерідко потім тримаються поселень людини.

Було у нас на Криворіжжі кілька випадків, коли хворі птахи не відлетіли вчасно під час міграції, місцеві мешканці доглядали за ними всю осінь та зиму. А ця справа не з легких, таким господарям можна тільки поспівчувати, вони взяли на себе велику відповідальність», — говорить Валерій Коцюруба.
Тому якщо ви побачили лелек – не поспішайте кидати їм хліб чи зерно. Ці птахи люблять інші «смаколики». Також не варто намагатися одразу забирати лелек додому, хіба що їм геть непереливки. Здорового птаха ви не спіймаєте, а от стресу йому додасте. Основний корм лелек – це комахи, риба, земноводні, гризуни.



Посилання скопійовано в буфер обміну