На Криворіжжі диких тварин вакцинуватимуть від сказу: містян просять не чіпати принади

На Криворіжжі диких тварин вакцинуватимуть від сказу: містян просять не чіпати принади

Фото: Перший Криворізький

З метою збереження стабільної епізоотичної ситуації зі сказу на території Дніпропетровської області, зокрема на території Криворізького району, буде проводитись осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Про це повідомляє Криворізька районна військова адміністрація на офіційному сайті.

Досвід боротьби зі сказом в дикій фауні показує – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

Пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин здійснюється весною та восени шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом.

Наразі, у зв'язку з воєнним станом, проводиться лише наземний розподіл принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.

Принада має вигляд невеликих брикетів із запахом м'ясо-кісткового борошна, всередині яких капсула із вакциною.

Вакцина сприяє створенню імунітету, не викликає захворювання у молодих тварин, не сприяє виділенню вакцинного вірусу зі слиною, безпечна для інших тварин, безпечна для людини та природного середовища, стабільна в польових умовах.

У разі виявлення подібних принад — не беріть їх руками і не переносьте з місць розкладання, щоб тварини змогли їх знайти.

Нагадаємо, що у цьому році у Дніпропетровській області виявили 22 випадки сказу серед тварин. На Дніпропетровщині на сказ найчастіше хворіють руда лисиця та вовк. Однак поширена недуга і серед домашніх улюбленців. Зокрема, котів і собак.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну